Wat zijn de afmetingen van een koelkast?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 27 September 2023
De afmetingen van een koelkast verschillen per type. Wij geven de gemiddelde hoogte, breedte en diepte per type koelkast. Wat zijn de afmetingen van een koelkast?

Als u op zoek gaat naar een nieuwe koelkast, dan is het belangrijk om de hoogte, breedte, en diepte te weten van een koelkast. Maar wat zijn de afmetingen precies van een koelkast? Dit kan erg verschillen tussen alle type koelkasten en hun soorten. Wij geven u de gemiddelde afmetingen voor alle verschillende koelkast types.

Afmetingen van een koel-vriescombinatie

afmeting koel-vriescombinatie

Koel-vriescombinaties hebben een hoogte tussen de 140 en 203 centimeter. Daarnaast is een koelkast tussen de 55 en 80 centimeter breed, en hebben deze een diepte tussen de 50 en 80 centimeter. De meeste 1-deurs koelkasten en koel-vriescombinaties zijn geschikt voor een gezin van 3 of 4 personen.

Kiest u voor een hoog model die richting de 2 meter gaat, dan kunt u er nog veel meer in kwijt. Let er wel op dat de verdeling van inhoud tussen het koelgedeelte en vriesgedeelte per koel-vriescombinatie verschilt.

Afmetingen van een Amerikaanse koelkast

afmeting amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkasten hebben een hoogte tussen de 160 en 190 centimeter, en een breedte tussen de 70 en 100 centimeter. De diepte van een Amerikaanse koelkast is tussen de 62 en 68 centimeter. Amerikaanse koelkasten zijn groot, en hebben dus veel inhoud. Over het algemeen is een Amerikaanse koelkast groot genoeg voor een gezin van meer dan 5 personen.

Afmetingen van een tafelmodel koelkast

afmeting tafelmodel koelkast

Tafelmodel koelkasten hebben een vaste hoogte van 85 centimeter en een diepte tussen de 45 en 65 centimeter. De breedte varieert tussen de 45 en 60 centimeter. Een tafelmodel koelkast heeft dus maar een kleine inhoud, waardoor ze geschikt zijn voor maximaal 2 personen. Let er goed op dat ook niet alle tafelmodellen een vriesvak hebben.

Afmetingen van een inbouw koelkast

Als u kiest voor een inbouw koelkast, dan moet u de exacte maat van de nis in uw keuken weten. De meest voorkomende hoogtes voor een inbouw koelkast zijn 82, 88, 102, 122, 140 en 178 centimeter. De breedte van een inbouw koelkast varieert tussen de 54 en 60 centimeter.

Tijdens het kiezen van een inbouw koelkast moet u ook goed letten op de hoogte van de deurpaneel, aangezien de koelkast hierachter komt te staan. Het is belangrijk om de maten heel precies op te meten, omdat het anders al snel niet past.

Hoeveel liter inhoud heeft een koelkast?

De inhoud van een koelkast hangt geheel af van de grootte. Zo heeft een gewone koelkast minder inhoud dan een Amerikaanse koelkast, en heeft een tafelmodel nog minder inhoud dan beiden. Om een koelkast te kiezen, is het handig om ongeveer 50 liter inhoud per persoon aan te houden. Hier is de inhoud per koelkast type:

  • Gewone koelkast / koel-vriescombinatie: 150 tot 250 liter
  • Amerikaanse koelkast: 350 tot 450 liter
  • Tafelmodel koelkast: 120 tot 140 liter
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer