Deur van uw koelkast omdraaien? Hier is een stappenplan

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 4 October 2023
Het omdraaien van een koelkast deur is in de meeste gevallen maar een paar minuten werk. Deur van uw koelkast omdraaien? Hier is een stappenplan

Wanneer u de koelkast geleverd krijgt, of op een andere plaats wilt zetten, kan het zijn dat de deur naar de verkeerde kant open gaat. Hierdoor zit de deur bijvoorbeeld klem tegen een muur, waardoor u er eigenlijk geen kant mee op kunt. Tegenwoordig is het bij de meeste koelkasten gelukkig mogelijk om zelf te kiezen naar welke kant de deur open gaat. Zo kunt u de deur bijvoorbeeld naar links laten openen, of naar rechts.

Het omdraaien van een koelkast deur kan zelf worden gedaan, maar is soms nog best een ingewikkeld klusje. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u dit zelf kunt doen.


Benodigdheden:

  • Schroevendraaier
  • Verstelbare moersleutel

Allereerst is het belangrijk om alle voedingsmiddelen uit de deur te halen. Deze kunt u gewoon verplaatsen naar een plank of lade van de koelkast. Haal vervolgens tijdelijk de stekker uit het stopcontact. Het is misschien handig om hem tijdens het verplaatsen ook te ontdooien, omdat hij toch al even staat uitgeschakeld.

Draai het deurscharnier los met een moersleutel, en leg deze naast de koelkast. Zodra het scharnier is verwijderd, kunt u de bovenste beugel losdraaien en de deur uit het onderste scharnier tillen.

Verwijder vervolgens de onderste beugel en het scharnier op dezelfde manier. Bevestig deze vervolgens aan de tegenovergestelde zijde met behulp van het buitenste gat. Het kan zijn dat u een grotere koelkast heeft die extra beugels heeft, welke u dan ook moet verplaatsen.

Als uw koelkast een deurgreep heeft, dan kunt u deze ook verplaatsen. Draai de schroeven van de deurgreep los, en verplaats deze naar de andere kant. Vervolgens kunt u de schroeven weer stevig vastdraaien om de deurgreep te bevestigen. Schuif de deur vervolgens terug op het onderste scharnier om hem te bevestigen.

Plaats vervolgens de bovenste beugel en scharnier terug. Sommige koelkasten bieden de mogelijkheid om deze makkelijk te verplaatsen, maar het kan zijn dat u hem om moet draaien. Wanneer u klaar bent met het omdraaien van de deur, kunt u testen of hij goed draait en ook of hij goed sluit.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer