Hoe koud moet een koelkast zijn?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Het is belangrijk om een koelkast niet te koud, maar ook zeker niet te warm in te stellen. Hoe koud moet een koelkast zijn?

Een koelkast houdt ons voedsel vers en veilig om te eten. Maar weet u eigenlijk hoe koud uw koelkast zou moeten zijn? De juiste temperatuur handhaven is essentieel om ervoor te zorgen dat uw voedsel niet bederft en om voedselveiligheid te waarborgen. In dit artikel gaan we dieper in op de optimale temperatuur voor uw koelkast, en geven we tips over hoe u deze kunt instellen en controleren.

De gouden temperatuur: 4 graden Celsius

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de ideale temperatuur voor een koelkast is ongeveer 4 graden Celsius. Dit is de gouden temperatuur waarbij de meeste voedingsmiddelen het best worden bewaard. Bij deze temperatuur vertraagt de groei van bacteri├źn en schimmels aanzienlijk, waardoor uw voedsel langer vers blijft en het risico op voedselvergiftiging bijna nihil is.

Het belang van een thermometer

Om er zeker van te zijn dat uw koelkast op de juiste temperatuur staat, is het gebruik van een koelkastthermometer altijd handig. Plaats de thermometer in het midden van de koelkast, bij voorkeur op een plank waar voedsel wordt bewaard. Laat deze altijd enkele uren staan voordat u de temperatuur afleest. Als de thermometer een temperatuur van ongeveer 4 graden Celsius aangeeft, zit u goed. Zo niet, dan is het tijd om de instellingen aan te passen.

Temperatuur van de koelkast aanpassen

Het aanpassen van de temperatuurinstellingen van een koelkast is meestal een eenvoudige taak. In de meeste moderne koelkasten vindt u een draaiknop of een digitaal bedieningspaneel. Hier zijn de stappen die u moet volgen:

  1. Zoek de temperatuurregeling. Dit kan een draaiknop zijn met cijfers, of een digitaal display.
  2. Pas de temperatuur aan naar 4 graden Celsius. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw koelkast als u niet zeker weet hoe u dit moet doen.
  3. Laat de koelkast enkele uren draaien voordat u de temperatuur opnieuw meet met de thermometer om te controleren of deze correct is ingesteld.

Als u een draaiknop heeft, kan het soms wat ingewikkeld zijn om de juiste temperatuur in te stellen. Deze hebben vaak een stand van 1 t/m 5. Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur is. In het boekje van de koelkast is te vinden welke temperatuur bij welke stand hoort.

Wat is de juiste temperatuur voor het vriesvak?

Als u een koel-vriescombinatie heeft, dan is het natuurlijk ook belangrijk om het vriesgedeelte juist in te stellen. Voor een vriezer is de meest geschikte temperatuur -18 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt ervoor dat u bevroren producten lang kunt bewaren, zonder dat u te veel stroom verbruikt.

Tips voor het behouden van de juiste temperatuur

Nu uw koelkast de juiste temperatuur heeft ingesteld, is het natuurlijk ook belangrijk dat hij op deze temperatuur blijft. Er zijn een aantal tips die wij hiervoor hebben:

  • Houd de deur niet te lang open. Elke keer dat de deur opent, ontsnapt er koude lucht en moet de koelkast harder werken om hem weer op temperatuur te houden.
  • Controleer de afdichting. Zorg ervoor dat de deurrubbers in goede staat verkeren. Als deze is beschadigd, kan er koude lucht ontsnappen.
  • Plaats geen hete gerechten in de koelkast. Laat altijd alles eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer