Koelkast bevriest, hoe voorkom ik ijsvorming?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Een dun laagje ijs in de koelkast is vaak geen probleem, maar wanneer uw koelkast bevriest is er meer aan de hand. Koelkast bevriest, hoe voorkom ik ijsvorming?

Een dun laagje ijs op de achterwand van een koelkast is over het algemeen geen probleem. Maar wat gebeurt er als uw koelkast begint te bevriezen en flinke ijsvorming vertoont? IJsvorming in de koelkast kan niet alleen voedsel aantasten, maar ook de efficiëntie van het koelen. In dit artikel bespreken we handige stappen en tips om ijsvorming te verminderen.

Zorg dat de koelkast niet te koud staat ingesteld

Een van de meest voorkomende oorzaken van ijsvorming in de koelkast is een te lage temperatuurinstelling. Hoewel het belangrijk is om uw voedsel op een veilige temperatuur te bewaren, kan een te koude koelkast leiden tot condensatie en uiteindelijk ijsvorming. Hier zijn enkele richtlijnen om te volgen:

  • Stel de koelkast in op de juiste temperatuur; 4 graden Celsius voor de koelkast, en -18 graden Celsius voor de vriezer.
  • Plaats eventueel een koelkastthermometer in de koelkast om de temperatuur te kunnen controleren, en eventueel aan te passen indien nodig.
  • Naast dat een te lage temperatuur zorgt voor ijsvorming, kost het onderhouden van een lagere temperatuur ook meer stroom.

Laat de vriezerdeur niet te vaak lang openstaan

Elke keer dat je de vriezerdeur opent, komt er warme lucht naar binnen, wat kan leiden tot condensatie en ijsvorming. Om dit te voorkomen, kunt u de volgende stappen nemen:

  • Open de vriezerdeur alleen wanneer dat nodig is, en sluit deze zo snel mogelijk.
  • Controleer of de deur volledig sluit. (zie ook: koelkastdeur sluit niet goed)
  • Organiseer de vriezer zodat u snel kunt vinden wat u nodig heeft, zonder lang te hoeven zoeken.
deurrubber koelkast controleren

Controleer de deurrubbers op schade of slijtage

De rubberen afdichting rond de deur van de koelkast en vriezer, ook wel bekend als de deurrubbers of deurranden, speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van ijsvorming. Als deze afdichting beschadigd is of tekenen van slijtage vertoont, kan warme lucht binnendringen en ijsvorming veroorzaken. Hier is wat u kunt doen:

  • Inspecteer de deurrubbers regelmatig op scheurtjes, barsten of vervormingen.
  • Maak de deurrubbers af en toe schoon met een schoonmaakmiddel om vuil en vet te verwijderen, waardoor hij nog beter sluit.
  • Als u merkt dat de deurrubbers beschadigd zijn, overweeg dan om ze te vervangen om de afdichting te herstellen. Gemiddeld kosten nieuwe deurrubbers tussen de €40 en €70.

Zorg voor goede ventilatie

Slechte ventilatie zal ook zorgen voor ijsvorming. Een koelkast genereert warmte tijdens het koelproces. Als de koelkast onvoldoende ruimte heeft om deze warmte af te voeren, kan dit leiden tot condensvorming in de koelkast. Vervolgens moet het koelelement harder gaan werken om de temperatuur te verlagen, waardoor de condens om wordt gezet naar ijs. Het is belangrijk om tijdens het plaatsen van een koelkast altijd een aantal centimeter aan de achterkant en beide zijkanten vrij te houden.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer