Koelkast deur sluit niet goed, wat moet ik doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 26 September 2023
Een niet sluitende koelkast deur ligt bijna altijd aan de rubberen rand. Koelkast deur sluit niet goed, wat moet ik doen?

Wanneer de deur van een koelkast niet meer goed sluit, kan dit leiden tot verschillende problemen. Uw koelkast moet harden werken om de temperatuur laag te houden, aangezien de koude lucht snel ontsnapt door een kiertje. In dit artikel bespreken we de gevolgen van een koelkast deur die niet meer sluit, en kijken we wat u hier tegen kunt doen.

Gevolgen van een koelkast deur die niet goed sluit

Wanneer een koelkast deur niet goed sluit, zal hij nog wel proberen te koelen, maar er komen wel een paar nadelen om de hoek kijken. Er ontsnapt namelijk koude lucht, waardoor de compressor harder moet werken om de koelkast op de gewenste temperatuur te houden. Omdat hij harder moet werken, zal dit leiden tot hogere energiekosten.

Daarnaast zal er ook meer condensvorming plaatsvinden. Dit leidt vervolgens weer tot ijsvorming, waardoor u de koelkast vaker moet ontdooien. Ook zal eten sneller bederven in een vochtige koelkast. Al met al zijn er dus flink wat problemen die komen kijken wanneer de deur van uw koelkast niet goed sluit.

Wat te doen als de koelkast niet goed sluit?

Wanneer uw koelkast niet goed sluit, heeft dit bijna altijd te maken met de afdichting van de deur. Dit is de rubberen rand die u aan de binnenkant van de deur vindt wanneer u deze openmaakt.

1. Controleer de afdichting op schade

Controleer de afdichting zorgvuldig op eventuele schade, zoals scheuren of slijtage. Als u beschadigingen aantreft, is het waarschijnlijk tijd om de afdichting te vervangen. Een beschadigde afdichting kan leiden tot warmte- en luchtinfiltratie, waardoor uw koelkast harder moet werken om de gewenste temperatuur te handhaven.

rubberen afdichting koelkast kapot

2. Afdichting schoonmaken

Soms kunnen vuil, voedselresten of zelfs schimmel zich ophopen op de afdichting van de koelkast deur, waardoor deze niet goed sluit. Maak de rubberen rand grondig schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Zorg ervoor dat u alle resten verwijdert en droog de afdichting daarna goed af. Een schone afdichting zal een betere luchtdichte sluiting bieden.

3. Defecte scharnier

Ook de scharnieren kunnen na verloop van tijd verslijten of beschadigd raken, waardoor de deur niet meer op de juiste manier functioneert. Als u merkt dat de deur scheef hangt, wiebelt of niet soepel beweegt bij het openen en sluiten, kan een defect scharnier het probleem zijn.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer