Het eerste gebruik van een koelkast: hier moet u op letten

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 25 September 2023
Het is belangrijk om uw koelkast niet gelijk aan te sluiten. Het eerste gebruik van een koelkast: hier moet u op letten

Uw koelkast wordt geleverd, en staat op de plek waar hij moet gaan komen te staan. Maar kan hij al direct worden aangesloten? En waar moet u nog meer op letten tijdens het aanzetten? Wij leggen u alles uit over het eerste gebruik van uw koelkast.

Laat de koelkast altijd eerst 4 tot 6 uur rusten

Wanneer u een nieuwe koelkast aanschaft, is het belangrijk om te onthouden dat een koelkast wat tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Bij de levering van een nieuwe koelkast ondergaat het apparaat vaak trillingen en schokken tijdens het transport.

Het is een noodzaak om de koelkast ongeveer 4 tot 6 uur lang rechtop te laten staan en te laten rusten voordat u hem aansluit. Hierdoor kunnen eventuele vloeistoffen in het koelsysteem zich weer op de juiste plaats vestigen, zodat hij goed kan koelen naar behoren. Als u twijfelt, onthoudt dan: langer laten rusten kan geen kwaad.

Als u de koelkast meteen vult met warme of vochtige etenswaren, kan er condensatie ontstaan. Dit kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming in de koelkast. Door de koelkast eerst te laten rusten, voorkomt u deze problemen.

Vrijstaande koelkast plaatsen

Het plaatsen van een vrijstaande koelkast is relatief eenvoudig, maar toch zijn er een aantal dingen op te letten. Allereerst is het belangrijk dat u de koelkast in de buurt zet van een geaard stopcontact. Hij moet er niet te ver vanaf staan, omdat het voor een koelkast wordt afgeraden om een verlengsnoer te gebruiken.

De koelkast moet op een stevige vloer staan, en natuurlijk ook waterpas. Let er op dat er minimaal 5 cm overblijft aan de achterkant, en er ook nog wat ruimte is aan de zijkanten. Dit is namelijk belangrijk om condensatie te voorkomen.

In principe bent u vrij om de koelkast te plaatsen waar u wilt, als de omgevingstemperatuur maar niet onder de 10 graden komt. De meeste koelkasten zijn hier namelijk niet geschikt voor.

Kan een koelkast ook in een schuur staan?

Aangezien de meeste koelkasten een omgevingstemperatuur van onder de 10 graden niet aankunnen, kan de gemiddelde koelkast niet in de schuur staan. In de winter zal de temperatuur hier namelijk flink onder zitten, waardoor het vriesniveau kan verminderen of de koelkast helemaal uit zal schakelen.

De enige oplossing hiervoor is om de schuur te isoleren, zodat u voorkomt dat de temperatuur ‘s winters te laag wordt.

Lees ook: Koelkast in de schuur of andere koude ruimte, kan dat?

De temperatuur van de koelkast instellen

optimale temperatuur van een koelkast

Wanneer de koelkast is aangesloten, is het belangrijk om de juiste temperatuur in de stellen. Als u een koel-vriescombinatie heeft, dan moet u naar de koelkast temperatuur ook de temperatuur voor het vriesgedeelte instellen.

Een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat uw eten te snel bederft, en bij een te lage temperatuur verbruikt u meer stroom dan nodig. De beste temperatuur voor een koelkast is 4 graden Celsius, en voor het vriesgedeelte -18 graden Celsius.

Het instellen van de temperatuur werkt bij iedere koelkast net even anders. Bij sommige koelkasten zit er een kleine display aan de binnenkant met handige touch-knopjes, en bij de andere koelkast draaiknoppen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer