Koelkast in de schuur of andere koude ruimte, kan dat?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 25 September 2023
Niet alle koelkasten kunnen zomaar in een schuur worden geplaatst. Koelkast in de schuur of andere koude ruimte, kan dat?

Het plaatsen van een koelkast in een schuur of garage lijkt een ideale mogelijkheid om extra eten en drinken op te kunnen slaan, maar kan een koelkast zomaar in een schuur worden geplaatst? In dit artikel leggen we uit waarom dit in de meeste gevallen geen goed plan is, en wat een mogelijke oplossing is.

Temperatuur in de schuur

De eerste factor om te overwegen is de temperatuur in uw schuur. Schuren en andere koude ruimtes kunnen aanzienlijk lagere temperaturen hebben dan de aanbevolen werkingstemperatuur voor de meeste koelkasten. De meeste koelkasten zijn ontworpen om te functioneren binnen een bepaalde temperatuurklasse, meestal tussen de 10 °C en 43 °C (afhankelijk van de klimaatklasse). Als de omgevingstemperatuur in uw schuur regelmatig onder de 10 °C daalt, kan dit problemen veroorzaken voor uw koelkast.

Koelkasten en een te lage omgevingstemperatuur

Wanneer de omgevingstemperatuur te laag is, kan dit leiden tot problemen met een koelkast. Bij de meeste koelkasten zullen ze niet meer goed kunnen vriezen of zal hij helemaal uitschakelen. Wanneer dit gebeurt wanneer u het niet doorheeft, zal al het voedsel snel bederven.

Koelkast in een geïsoleerde schuur

Als u toch besluit om een koelkast in uw schuur te plaatsen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de schuur goed geïsoleerd is. Een geïsoleerde schuur kan helpen om de temperatuur binnenin de schuur op een acceptabel niveau te houden, zelfs tijdens koude winters. Iedere koelkast heeft een bepaalde klimaatklasse, waaraan u kunt zien wat de minimale temperatuur van uw schuur mag zijn.

Klimaatklassen van koelkasten

Bij het kiezen van een koelkast voor gebruik in een schuur of koude omgeving is het belangrijk om te letten op de klimaatklasse van het apparaat. Koelkasten worden vaak ingedeeld in verschillende klimaatklassen die aangeven bij welke omgevingstemperaturen ze optimaal kunnen functioneren. De meest voorkomende klimaatklassen zijn:

  • SN (Subnormal): Geschikt voor temperaturen tussen 10 °C en 32 °C.
  • N (Normal): Geschikt voor temperaturen tussen 16 °C en 32 °C.
  • ST (Subtropical): Geschikt voor temperaturen tussen 18 °C en 38 °C.
  • T (Tropical): Geschikt voor temperaturen tussen 18 °C en 43 °C.
klimaatklasse van mijn koelkast

De beste keuze voor een koelkast die geschikt is voor in de meeste geïsoleerde schuren zal dus een SN (Subnormal) koelkast zijn, mits het er in de zomer niet warmer wordt dan 32 °C.

Koelkasten met DuoCooling en FrostProtect

Sommige moderne koelkasten zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals DuoCooling en FrostProtect. DuoCooling maakt gebruik van twee aparte koelsystemen voor het koel- en vriesgedeelte, waardoor de temperatuur in elk compartiment nauwkeuriger kan worden geregeld.

FrostProtect zorgt ervoor dat de koelkast blijft functioneren, zelfs bij lage omgevingstemperaturen tot -15°C, zonder dat er zich ijs vormt. Als u van plan bent om uw koelkast in een koude omgeving te plaatsen, kan het overwegen van een model met deze functies een slimme keuze zijn.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer