Koelkast koelt niet goed of wordt niet koud

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
In de meeste gevallen is een niet koelende koelkast zo opgelost. Koelkast koelt niet goed of wordt niet koud

Wanneer een koelkast niet meer koud wordt of niet meer goed koelt, kan dit veel gevolgen hebben voor uw etenswaren. Met een te hoge temperatuur wordt de kans op bacteriën vergroot, waardoor de kwaliteit van alle producten in uw koelkast achteruit gaat. In dit artikel leggen we uit wat de juiste temperatuur is voor een koelkast, en wat u kunt doen als hij niet meer goed koelt.

Wat is de juiste temperatuur voor een koelkast?

De juiste temperatuurinstelling voor een koelkast is cruciaal om ervoor te zorgen dat voedsel veilig wordt bewaard en vers blijft. Over het algemeen wordt aanbevolen om de temperatuur in de koelkast tussen de 1 en 4 graden Celsius te houden. Binnen deze temperatuurzone wordt de groei van bacteriën vertraagd, waardoor voedsel langer goed blijft.

Waarom koelt een koelkast niet goed?

Er zijn verschillende redenen waarom een koelkast mogelijk niet goed koelt of niet koud genoeg wordt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van dit probleem.

1. Temperatuur staat verkeerd ingesteld

samsung koelkast met te hoge temperatuur

Het lijkt misschien logisch, maar toch kan het zijn dat de temperatuur verkeerd staat ingesteld. De meeste touch-knopjes en draaiknoppen zijn erg gevoelig, waardoor het kan zijn dat u er per ongeluk op heeft gedrukt. Check dus op welke temperatuur uw koelkast staat ingesteld, en verander deze naar ongeveer 4 graden.

Als deze al op een lage temperatuur staat ingesteld, dan kan het zijn dat de thermostaat niet goed werkt. Koop een losse thermometer en leg deze in de koelkast om te kijken welke temperatuur deze aangeeft. Op die manier kunt u kijken of een kapotte thermostaat misschien het probleem is.

2. Problemen met de deur

Als de deur van de koelkast niet goed sluit of afdicht, kan warme lucht van buiten naar binnen stromen, waardoor de temperatuur stijgt. Controleer de deurafdichting op scheuren of slijtage. Een makkelijke manier om dit te doen, is door een zaklamp in de koelkast te leggen. Vervolgens kunt u van buitenaf bij de deurrubber zien of er iets doorheen schijnt. Zo ja, dan zijn de rubbers aan vervanging toe.

3. Hij staat te vol (overbelast)

Een overvolle koelkast kan de luchtcirculatie belemmeren, waardoor het kan zijn dat producten niet goed meer kunnen worden gekoeld. Zorg in een koelkast altijd voor wat ruimte tussen de producten, om een goede luchtcirculatie te garanderen.

4. Condensor- en ventilatieproblemen

De condensor en de ventilator zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van warmte uit de koelkast. Als ze vuil zijn of defect zijn, kan de koelkast moeite hebben om de gewenste temperatuur te handhaven. Reinig de condensorroosters regelmatig en controleer op eventuele problemen met de werking van de ventilator.

koelkast ventilator vol stof Koelkast rooster vol met stof.

5. No-Frost functie werkt niet goed

Moderne koelkasten zijn vaak uitgerust met handige functies zoals de No-Frost technologie, die ontworpen is om ijsvorming in het vriesgedeelte te voorkomen. Wanneer deze functie niet werkt, ontstaat er ijs rond de verdamper spiralen in het vriesgedeelte.

Vervolgens kan dit een storing veroorzaken waardoor de verdamper ventilator zijn werking verliest, en koude lucht niet meer goed kan circuleren. Hierdoor kan al uw eten niet meer goed gekoeld worden.

Als u geen No-Frost koelkast heeft, is het dus ook belangrijk om uw koelkast regelmatig (om de maand) te ontdooien. Anders krijgt u namelijk ook met hetzelfde probleem te maken.

6. Problemen met de koelvloeistof

Het koelsysteem van de koelkast maakt gebruik van koelvloeistof om warmte af te voeren. Als er een lek is of het koelsysteem is beschadigd, kan dit de koelprestaties beïnvloeden. Dit is een complex probleem dat meestal professionele reparatie vereist.

7. Ouderdom

Na verloop van tijd kunnen koelkasten slijten en hun prestaties verliezen. Als uw koelkast echt oud is en voortdurend problemen heeft met koelen, kan het tijd zijn om te overwegen een nieuwe aan te schaffen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer