Koelkast maakt veel geluid, wat kan ik hieraan doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 22 September 2023
Wij leggen u uit wat elk geluid van een koelkast betekent. Koelkast maakt veel geluid, wat kan ik hieraan doen?

Een koelkast maakt altijd wel wat geluid, zoals brommen, zoemen kraken of ratelen. Maar als hij echt veel lawaai maakt, dan kan het zijn dat er een probleem is. De meeste nieuwe koelkasten maken tegenwoordig niet meer dan 40 dB aan geluid, wat u bijna niet hoort als u er niet dicht naast staat.

Zo kan een koelkast veel verschillende soorten geluiden hebben. Wij zullen de verschillende geluiden die een koelkast maakt onder elkaar zetten, en uitleggen waarom hij dit doet. Ook geven we een aantal tips om uw koelkast zo stil mogelijk te maken.

Verschillende geluiden van een koelkast

Tijdens het normale functioneren kunnen verschillende geluiden worden waargenomen, die vaak te maken hebben met het koelproces en de werking van verschillende componenten.

Zoemen en brommen

Het constante zoemende of brommende geluid dat je hoort bij het gebruik van een koelkast wordt meestal veroorzaakt door de compressor. De compressor is verantwoordelijk voor het circuleren van het koelmiddel door het koelsysteem. Dit geluid is dus normaal, maar kan erg variëren qua intensiteit, afhankelijk van het merk en model.

Kraken en tikken

Het horen van krakende of tikkende geluiden in een koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is dit te wijten aan thermische uitzetting en samentrekking van materialen wanneer de koelkast aan- en uitgaat. Dit geluid is meestal niet zorgwekkend en hoort bij het normale gedrag van de koelkast.

Trillen

Trillende geluiden kunnen optreden als de koelkast niet volledig waterpas staat. De trillingen worden vaak veroorzaakt door de beweging van de compressor en andere interne componenten. Om dit te verhelpen, zorg ervoor dat de koelkast op een vlakke ondergrond staat en stel de pootjes aan de onderkant van de koelkast indien nodig bij.

koelkast verstellen met pootjes Koelkast waterpas zetten met de verstelbare pootjes.

Staat de koelkast waterpas en trilt hij nog steeds? Dat kan ook komen door geluiden in het koelsysteem. Dit is echt niets om u druk over te maken, want dit betekent dat de koelkast goed koelt.

Borrelen en klotsen

Het geluid van borrelen en klotsen komt meestal uit de vriezer en wordt veroorzaakt door het koelvloeistofcircuit en de circulatie van koelvloeistof door de verdamper. Dit is normaal en geeft aan dat de koelkast goed werkt. Het kan luider zijn als de koelkast net is ingeschakeld na het ontdooien.

Blazen

Een blazend geluid komt vooral voor bij koelkasten met no-frost of low-frost. Dit soort koelkasten hebben namelijk een ventilator welke zorgt voor de luchtcirculatie van de vriezer. Zonder deze ventilator zou een no-frost koelkast zijn werking verliezen, waardoor u weinig aan het blazende geluid kan doen. Mocht het geluid echt vervelend hard zijn, kunt u er altijd iemand naar laten kijken.

Tips om de koelkast zo stil mogelijk te maken

Een luidruchtige koelkast kan storend zijn in een rustige omgeving. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om de geluidsniveaus van uw koelkast te verminderen en te genieten van een vredige sfeer in huis.

  • Waterpas plaatsen: Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat en stevig op de vloer rust. Oneffenheden kunnen trillingen veroorzaken en bijdragen aan het geluidsniveau. Pas de pootjes onder het apparaat aan om een stabiele positie te bereiken.
  • Ontdooi regelmatig: Een ijsophoping in de vriezer kan zorgen voor extra geluid, zoals kraken of borrelen. Ontdooi de vriezer regelmatig om ijsafzetting te voorkomen.
  • Controleer de deurafdichting: Een versleten of beschadigde deurafdichting kan leiden tot luchtlekken en extra geluid van de compressor. Zorg ervoor dat de deur goed sluit en vervang de afdichting indien nodig.
  • Vul de koelkast goed: Een goed gevulde koelkast en vriezer houden de temperatuur beter stabiel, waardoor de compressor minder vaak hoeft te draaien. Dit kan het algemene geluidsniveau een aantal decibel verminderen.

Rare geluiden bij een oude koelkast

Bij een oude koelkast kunnen ongebruikelijke geluiden een teken zijn van verouderde of versleten onderdelen. Knarsende geluiden, luide brommen of onregelmatige tikken wijzen vaak op problemen zoals versleten ventilatoren, een defecte compressor of verstopte leidingen.

In dat geval is het altijd verstandig om een professional te laten beoordelen of de koelkast nog goed te gebruiken is. Wanneer onderdelen namelijk niet meer naar volle kracht werken, kan dit ook zorgen voor hogere energiekosten.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer