Hoe kan ik mijn koelkast ontdooien?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Het is belangrijk om het vriesgedeelte van uw koelkast regelmatig te ontdooien, omdat ijsvorming het koelen in de weg zit. Hoe kan ik mijn koelkast ontdooien?

Een goed werkende koelkast is essentieel om al uw voedsel vers te houden. Na verloop van tijd kan ijs zich echter vormen in een koelkast, waardoor de efficiëntie wordt verminderd. Gelukkig is het ontdooien van een koelkast een eenvoudige taak die u elke paar maanden even moet uitvoeren. In dit artikel leggen we uit hoe u het vriesgedeelte van een koelkast kunt ontdooien, en hoe u ijsvorming in de toekomst kunt verminderen.

Koelkast ontdooien in 5 stappen

Het is belangrijk om de koelkast regelmatig te ontdooien, om zo alle ijsvorming te verwijderen en hem weer optimaal te laten koelen. Om de koelkast te ontdooien, volgt u de onderstaande stappen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u begint met ontdooien, is het belangrijk om de koelkast voor te bereiden. Schakel de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact om veiligheid te waarborgen. Verwijder alle voedingsmiddelen en plaats ze in een koelbox om ze koel te houden tijdens het ontdooien.

ontdooien voorbereiden

Leg ook een handdoek onderin de vriesruimte om ijs en water op te vangen. Het is ook verstandig om een grote handdoek op de vloer te leggen, om resterend dooiwater op te vangen.

Stap 2: IJs verwijderen

Gebruik een plastic spatel of een zachte kunststof schraper om het ijs voorzichtig te verwijderen. Gebruik geen scherpe voorwerpen, omdat deze het interieur van uw koelkast kunnen beschadigen.

Stap 3: Ontdooiproces versnellen

Er zijn verschillende manieren om het ontdooiproces van het vriesvak te versnellen. Zo kunt u bijvoorbeeld een pan met heet water op een onderzetter plaatsen, om het ijs snel te laten smelten. Ook kunt u gebruik maken van een speciale ontdooispray.

koelkast sneller ontdooien met heet water

Stap 4: Vriesvak schoonmaken

Als al het ijs is ontdooid, kunt u het vriesvak nog even schoonmaken. Hiervoor kunt u een vochtige doek gebruiken met wat soda. Nadat u klaar bent met schoonmaken, kunt u het vriesvak goed droog maken met een theedoek om alle vocht te verwijderen.

Stap 5: Koelkast aanzetten en inruimen

Na het volgen van deze stappen is uw koelkast weer helemaal ijsvrij. Doe de stekker weer in het stopcontact, zet de koelkast aan en ruim hem weer in.

IJsvorming verminderen in de koelkast

We weten allemaal hoe vervelend ijsvorming is in een koelkast. Hoe meer ijsvorming, des te vaker hij moet worden ontdooid. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om ijsvorming in de koelkast te verminderen:

  • Zorg ervoor dat de koelkast niet te koud staat ingesteld, want een te koude koelkast zorgt voor meer ijsvorming. De optimale temperatuur van een koelkast is 4 graden Celsius, en -18 graden Celsius voor het vriesgedeelte.
  • Laat warme gerechten eerst afkoelen voordat u ze in de koelkast plaatst, om zo condensatie te voorkomen.
  • Een goed afgedichte deur zorgt ervoor dat er geen warme lucht in de koelkast komt, wat ijsvorming kan verminderen.
  • Zorg voor een goede indeling die de luchtcirculatie niet belemmerd. Laat altijd een klein beetje ruimte tussen alle producten in zitten.

Koelkasten met low-frost en no-frost

Koelkasten met low-frost en no-frost technologieën bieden een oplossing om ijsvorming te verminderen. Low-frost koelkasten hebben verbeterde isolatie en luchtcirculatie om ijsvorming te minimaliseren, waardoor minder vaak handmatig ontdooien nodig is.

No-frost koelkasten gaan nog verder door de luchtvochtigheid te reguleren en een ventilatiesysteem te gebruiken om ijsvorming volledig te elimineren, waardoor voedsel langer vers blijft en onderhoud tot een minimum wordt beperkt.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer