Koelkast schoonmaken: stappenplan & tips

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Is uw koelkast vies of komt er een penetrante geur uit? Zo maakt u hem weer helemaal schoon. Koelkast schoonmaken: stappenplan & tips

Onze koelkast is de plaats waar we ons voedsel bewaren en vers houden. Maar om ervoor te zorgen dat uw eten niet alleen vers blijft, maar ook veilig om te eten is, is het van essentieel belang om de koelkast regelmatig schoon te maken en te onderhouden In dit artikel zullen we een gedetailleerd stappenplan bieden voor het schoonmaken van een koelkast en enkele handige tips om hem schoon en georganiseerd te houden.

Koelkast schoonmaken in 8 stappen

Als uw koelkast vies is, of stinkt, dan kunt u de onderstaande stappen gebruiken om hem weer helemaal op te frissen. Het enige wat u nodig heeft is een doek, warm water, en wat schoonmaakmiddel.

Stap 1: Koelkast leegmaken

Begin met het leegmaken van uw koelkast. Verwijder alle etenswaren, drankjes en andere producten. Sorteer ze om te controleren welke over de datum zijn en wat nog bruikbaar is. Gooi bedorven of verlopen producten weg. U kunt de producten die u nog wilt bewaren eventueel tijdelijk in een tweede koelkast of koelbox plaatsen.

Stap 2: Verwijder de planken en lades

Haal de planken, laden en andere verwijderbare onderdelen uit de koelkast. Dit maakt het makkelijker om de koelkast grondig te reinigen.

vieze koelkast plank Vieze plank uit de koelkast, zeker toe aan een opfrisbeurt.

Stap 3: Maak een schoonmaakoplossing

Maak een schoonmaakoplossing. Een combinatie van warm water en een paar druppels afwasmiddel werkt al uitstekend. Azijn kan ook worden gebruikt, maar heeft de neiging om kunststof aan te tasten waardoor het geen eerste keuze is.

Stap 4: Schoonmaken van de binnenkant

Gebruik een spons of doek met wat van de schoonmaakoplossing om de binnenkant van de koelkast schoon te maken. Veeg alle oppervlakken af, inclusief de wanden en deurschappen. Vergeet niet om moeilijk bereikbare hoekjes en gleuven niet over te slaan.

deurschappen before after Deurschappen voor & na het schoonmaken.

Ook raden we aan om de deurrubbers even te controleren. Hier kan namelijk flink wat vuil tussen zitten, wat er voor kan zorgen dat de deur misschien niet helemaal goed meer sluit.

Stap 5: Ontdooien (indien nodig)

Als uw koelkast een vriesgedeelte heeft die flink wat ijsvorming heeft opgebouwd, is het tijd om deze te ontdooien. Schakel de koelkast uit en laat het ijs smelten. Zorg ervoor dat u onderin de koelkast handdoeken plaatst om het smeltwater op te vangen.

Meer info & stappenplan: Hoe kan ik mijn koelkast ontdooien?

Stap 6: Reinigen van de verwijderde onderdelen

Was de verwijderbare onderdelen die u eerder uit de koelkast heeft gehaald, zoals de planken en laden. Ook hiervoor kunt u de schoonmaakoplossing gebruiken. Was en spoel ze grondig af, en laat ze goed drogen voordat u ze terugplaatst in de koelkast.

Stap 7: Schoonmaken van de buitenkant

Veeg de buitenkant van de koelkast af met een schone doek en de schoonmaakoplossing. Vergeet de handgrepen en knoppen niet, omdat deze vaak over het hoofd worden gezien.

Stap 8: Terugplaatsen van voedsel

Nadat alles schoon en droog is, kunt u uw etenswaren en drinken weer terugplaatsen in de koelkast. Let er op dat u niets open in de koelkast zet, en altijd gebruik maakt van bakjes en hersluitbare zakjes.

Tips om de koelkast schoon te houden

Nu u de koelkast heeft schoongemaakt en hij weer straalt, zijn hier wat tips om hem ook schoon te houden:

  • Controleer de koelkast regelmatig op bedorven voedsel of etenswaren die over de datum zijn.
  • Maak gebruik van bakjes en voorkom open verpakkingen in de koelkast.
  • Houdt uw voedsel zo vers mogelijk met een koelkast temperatuur van 4 graden Celsius.
  • Plaats een bakje met baking soda in uw koelkast om vieze geurtjes te absorberen.
  • Morst u een vlekje? Wacht niet, maar maak deze gewoon gelijk schoon.
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer