Koelkast standen 1 t/m 5 of 1 t/m 7, hoe werkt dit?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Wij leggen uit hoe deze standen werken, en welke u moet gebruiken. Koelkast standen 1 t/m 5 of 1 t/m 7, hoe werkt dit?

Er zijn koelkasten waarvan de temperatuur in te stellen is met een touch-display, waar u gewoon de temperatuur op in kunt toetsen. Ook zijn er koelkasten met een draaiknop om de temperatuur in te stellen. Deze hebben vaak een stand van 1 t/m 5, of 1 t/m 7. Maar hoe werken deze knoppen precies, en op welke stand moet hij staan?

Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur

Het principe is eenvoudig: hoe hoger de stand op de draaiknop, hoe lager de temperatuur binnenin wordt ingesteld. Dit betekent dat stand 1, de laagste stand, de minst koude instelling is die kan worden gebruikt om energie te besparen. Deze stand zal uw eten alleen niet lang vers kunnen houden.

De hoogste stand (5 of 7, afhankelijk van uw koelkast) zal uw koelkast naar bijna vriespunt temperaturen brengen. Hierdoor zal de koelkast bevriezen, en zal het eten in uw koelkast ook niet meer eetbaar zijn. Maar welke stand moet dan wel worden gebruikt?

Stand 1 t/m 5 of 1 t/m 7, welke gebruik ik?

De juiste temperatuur voor een koelkast is 4 graden Celsius, maar met een draaiknop is dit natuurlijk wat lastiger in te stellen. Vaak kunt u in de gebruiksaanwijzing van uw koelkast precies zien welke temperatuur bij welke stand hoort.

Over het algemeen kunt u de draaiknop instellen op ongeveer 60% van de maximale stand. Als uw koelkast tot 7 standen gaat, zou dat stand 4 zijn. Bij een koelkast met 5 standen zet u de draaiknop op stand 3.

Wanneer het een warme zomerdag is en de temperatuur binnenshuis ook oploopt, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de koelkast een tijdje een stand hoger te zetten. Warmte rondom de koelkast heeft namelijk invloed op de binnentemperatuur, wat u met een hogere stand weer tegen kunt gaan.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer