Koelkast stinkt, wat kan ik hieraan doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Wanneer een koelkast stinkt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Wij leggen uit waar het door komt, en hoe u de stank kunt verwijderen. Koelkast stinkt, wat kan ik hieraan doen?

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een stinkende koelkast. Wanneer u dan iets uit de koelkast wilt pakken, is de eetlust vaak al verdwenen wanneer u de deur open doet. Maar hoe komt het dat een koelkast stinkt, en wat kunt u hieraan doen? Wij leggen alles over een stinkende koelkast uit in dit artikel.

Waardoor gaat een koelkast stinken?

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om de oorzaak van de onaangename geur te vinden. Er zijn verschillende redenen waarom een koelkast kan gaan stinken:

  • Het meest voorkomende probleem is bedorven voedsel. Zelfs als u regelmatig uw koelkast schoonmaakt, kunnen vergeten restjes of overrijp voedsel voor een onaangename geur zorgen.
  • Gemorst voedsel, kruimels, of vloeistoffen die tussen de planken en lades terechtkomen, kunnen na verloop van tijd gaan rotten en stank veroorzaken.
  • Als uw koelkast niet goed wordt schoongemaakt, kunnen schimmel en bacteriën zich snel verspreiden en een penetrante geur veroorzaken.

Stank verwijderen uit een koelkast

Om de stank uit een koelkast te verwijderen, is het verstandig om alle producten goed na te kijken en alle bacteriën uit de koelkast te verwijderen. Hiervoor kunt u de onderstaande stappen volgen.

Stap 1: Koelkast leegmaken

De eerste stap is het leegmaken van uw koelkast. U kunt producten bijvoorbeeld tijdelijk even in een koelbox bewaren. Terwijl u dit doet, kunt u gelijk bij ieder product even controleren of deze niet over de datum is en de mogelijke boosdoener is van de stank. Als u er toch aan twijfelt of als een product er verdacht uitziet, dan kunt u deze beter weggooien.

Stap 2: Binnenkant schoonmaken

Maak de koelkast goed van de binnenkant schoon, om alle bacteriën en eventuele voedingsresten (kruimels/vlekjes/etc) die er liggen te verwijderen. U kunt dit doet met een mengsel van azijn en warm water, in een 1 tot 3 verhouding. Dus bijvoorbeeld 40 ml azijn met 120 ml warm water.

viezigheid aan de binnenkant van de koelkast verwijderen

Azijn kan natuurlijk wel kunststof aantasten, maar voor het verwijderen van bacteriën is dit de meest effectieve oplossing. Mocht u er bang voor zijn dat het uw koelkast aantast, kunt u ook gebruik maken van soda of een allesreiniger.

Stap 3: Neem ook de deurvakken en andere plekken mee

Naast het schoonmaken van de lades en planken, is het ook belangrijk om de minder opvallende plekken mee te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vakjes van de binnendeur, of eventueel een flessenrek.

Stap 4: Droogmaken en extra controle

Na het schoonmaken kunt u de koelkast droog maken met een droge doek. Er zijn ook nog een aantal extra plekken die u kunt controleren waar vaak vuil te vinden is. Een bekende plek voor bacteriën is de afvoergoot aan de achterzijde van de koelkast. Als deze vies is of verstopt zit, kunt u deze openen en schoonmaken met een wattenstaafje.

Stap 5: Koelkast inruimen

Na deze grondige schoonmaakbeurt kunt u de koelkast weer inruimen. Wanneer u een product terugzet, is het verstandig om deze nog even af te nemen met het schoonmaakmengsel dat u heeft gemaakt. Dit is handig omdat bacteriën ook op de producten kunnen zitten, waardoor de stank anders misschien binnen enkele dagen alweer terug is.

Stinkt uw koelkast nog steeds? Dan kan het probleem hem ook zitten in het opvangbakje van dooiwater. Deze bevindt zich aan de achterkant van de koelkast, boven de compressor. Dit lekbakje vangt condenswater op dat zich in de koelkast vormt, en verdampt door warmte van de compressor. Maak dit bakje goed schoon, of bestel een nieuwe (deze zijn vaak redelijk goedkoop).

400

Stank voorkomen in de toekomst

Om toekomstige stank in uw koelkast te voorkomen, bewaar voedsel in luchtdichte containers om geuroverdracht te verminderen. Controleer regelmatig de houdbaarheidsdata en verwijder bedorven items. Plaats een open bakje baking soda of azijn in de koelkast om geuren te absorberen (vervang deze wel maandelijks). Houdt daarnaast uw koelkast gewoon goed schoon, en doe maandelijks even een kleine onderhoudssessie.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer