Koelkast temperatuur instellen in 2 stappen

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Het instellen van de temperatuur op een koelkast kan op twee manieren; met een draaiknop of touch-display. Koelkast temperatuur instellen in 2 stappen

Een van de cruciale aspecten van het gebruik van een koelkast is het correct instellen van de temperatuur. Wanneer hij niet ingesteld staat op de juiste temperatuur, zal hij niet genoeg (of juist te veel) koelen, wat nadelige effecten heeft op etenswaren maar ook de koelkast zelf. In dit artikel leggen we uit hoe u de temperatuur van een koelkast in kunt stellen.

Hoe stel ik de koelkast temperatuur in?

Iedere koelkast is net even anders, en zal op een andere manier de temperatuur ingesteld moeten worden. Over het algemeen zijn de stappen redelijk hetzelfde. Wij zullen voor beide een draaiknop en touch-display uitleggen hoe u hem in kunt stellen.

Stap 1: Draaiknop of touch-display?

Er zijn twee manieren om de temperatuur van een koelkast in te stellen. Aan de binnenkant zal zich een touch-display bevinden, of een draaiknop. In het geval van een koel-vriescombinatie kan het ook zijn dat er twee draaiknoppen zijn, waarvan één voor de vriezer geldt.

Stap 2a: Temperatuur instellen met draaiknop

Wanneer uw koelkast een draaiknop heeft, dan heeft u de keuze om hem te draaien op verschillende standen. Dit kan van 1 tot 5 zijn, maar ook 1 tot 7. Het hoogste getal staat hierbij voor de laagste temperatuur. Om de exacte temperatuur te weten per stand, kunt u in de gebruikshandleiding van uw koelkast kijken.

Over het algemeen kunt u de thermostaat via de draaiknop instellen op 60 procent van de maximale stand. Bij 5 standen zou dit op stand 3 zijn, en bij 7 standen op stand 4.

Stap 2b: Temperatuur instellen met touch-display

Als uw koelkast een touch-display heeft om de temperatuur in te stellen, dan kunt u heel precies aangeven welke temperatuur u wilt dat uw koelkast (en vriesgedeelte) heeft. Gebruik de knopjes om het koelgedeelte in te stellen op 4 graden Celsius, en het vriesgedeelte op -18 graden Celsius. Dit is de beste temperatuur om eten vers te houden en geen onnodige ijsvorming plaats te laten vinden.

Het belang van de juiste temperatuur

De temperatuur van de koelkast is erg belangrijk voor de versheid van uw eten. Als de temperatuur te hoog is, kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen, waardoor uw voedsel sneller bederft en het risico op voedselvergiftiging toeneemt. Daarnaast zorgt een te lage temperatuur er voor dat uw koelkast bevriest, inclusief alle etenswaren.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer