Koelkast verhuizen of verplaatsen? Dit is de beste manier

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 28 September 2023
Het verplaatsen of verhuizen van een koelkast vereist de juiste voorbereiding en nazorg. Koelkast verhuizen of verplaatsen? Dit is de beste manier

Als u uw koelkast wilt verplaatsen, of hem helemaal mee wilt nemen met een verhuizing, dan zijn er flink wat dingen om op te letten. Het verplaatsen van een koelkast namelijk kan een uitdagende taak zijn, of het nu gaat om een herinrichting van uw keuken of een volledige verhuizing. In dit artikel bespreken wij stap voor stap hoe u een koelkast kunt verplaatsen.

Koelkast verplaatsen in 5 stappen

Bij het verhuizen van een koelkast is goede voorbereiding en nazorg cruciaal. Om uw koelkast te verplaatsen, kunt u de onderstaande stappen volgen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u begint, is het essentieel om de koelkast leeg te maken. Verwijder alle voedingsmiddelen, en zorg ervoor dat deze veilig zijn opgeslagen in een andere koelkast of koelbox. Schakel de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: Ontdooien

Als uw koelkast een vriesgedeelte heeft, laat deze dan volledig ontdooien voordat u hem gaat verplaatsen. Wanneer er nog ijsvorming zit en de stroom is er tijdens het verplaatsen vanaf, dan zal al het ijs smelten waardoor er een flinke plas water in uw koelkast zal staan.

Het is daarom verstandig om een dag voor het verplaatsen uw koelkast te ontdooien, aangezien dit wel even duurt. Als u hier toch op wacht, kunt u hem ook gelijk schoonmaken.

ijs verwijderen uit de koelkast

Stap 3: Losse onderdelen vastzetten

Het is tijdens het transport verstandig om de lades en planken uit de koelkast te halen, of om deze vast te zetten met tape. Anders gaan ze namelijk schuiven, wat schade aan de binnenkant kan veroorzaken. Het snoer kunt u vastbinden met een touw of ook vast zetten met tape.

Mocht u op de oude plek gebruik hebben gemaakt van de verstelbare pootjes, dan is het verstandig om deze helemaal omhoog te draaien.

Stap 4: Het verplaatsen

Tijdens het verplaatsen van de koelkast raden we aan om hem altijd zo rechtop mogelijk te houden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een steekwagen of tilband. Het lijkt misschien handig om hem met twee personen liggend op te tillen, maar doe dit niet. Wanneer u een koelkast op zijn kant houdt, komt er olie in de compressor terecht wat schade kan veroorzaken.

Stap 5: Plaatsing op de nieuwe locatie

Zodra u op de nieuwe locatie bent, zet de koelkast neer en laat hem (als hij schuin is vervoerd) minstens 4 tot 6 uur rechtop staan voordat u hem weer aanzet voor het eerste gebruik. Hierdoor kunnen eventuele vloeistoffen in het koelsysteem zich weer op de juiste plaats vestigen, zodat hij goed kan koelen naar behoren.

Let er goed op dat u hem op een plek plaatst waar de koelkast goed kan ventileren. Hou aan beide zijkanten en de achterkant minimaal een paar centimeter vrij.

Kan een koelkast plat worden vervoerd?

Het wordt over het algemeen afgeraden om een koelkast plat te vervoeren, omdat dit schade kan veroorzaken aan de koelkast en het koelsysteem. Wanneer u een koelkast op zijn kant houdt, kan er olie in de compressor komen wat schade aan de motor kan veroorzaken.

nooit een koelkast schuin vervoeren

Als u absoluut geen andere optie heeft dan de koelkast op zijn zijkant te vervoeren, probeer dit dan tot een minimum te beperken en houd de tijd dat de koelkast plat ligt zo kort mogelijk. Zorg er ook voor dat u de koelkast na het vervoer minstens een paar uur rechtop laat staan voordat u hem weer aanzet, om het koelsysteem te stabiliseren.

Koelkast aanzetten na het vervoeren

Hoe lang moet een koelkast blijven staan voor u hem na het vervoer weer aan kunt zetten? Als u hem schuin heeft vervoerd, dan raden we aan om 4 tot 6 uur te wachten. Als u hem rechtop heeft vervoerd, kunt u hem vaak gelijk weer aanzetten - maar een uurtje of twee wachten kan geen kwaad.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer