Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 25 September 2023
Het stroomverbruik van een koelkast hangt af van vele factoren, zoals het type, de leeftijd en het formaat. Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Een belangrijke vraag vanuit onze portemonnee (en natuurlijk ook het milieu) is; hoeveel stroom verbruikt een koelkast nou eigenlijk? In dit artikel kijken we hoeveel stroom een koelkast per jaar en per dag verbruikt, en leggen we uit waar dit van afhangt. Ook kijken we naar het verbruik van oudere koelkasten, en geven we een aantal tips om het verbruik van uw koelkast te verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een koelkast?

Het verbruik van een koelkast ligt gemiddeld tussen de 100 en 200 kWh per jaar. Per dag verbruikt een koelkast dus tussen de 274 en 548 Wh (wattuur). Dit varieert tussen modellen, op basis van de grootte, leeftijd en het type koelkast. Grotere koelkasten zoals Amerikaanse modellen hebben meer koelruimte, en extra functies zoals dispensers waardoor deze meer verbruiken. Oudere modellen verbruiken doorgaans ook meer stroom.

Wat beïnvloedt het verbruik van een koelkast?

Het energieverbruik van een koelkast wordt beïnvloed door verschillende factoren:

 • Type en grootte: Het type koelkast (bijvoorbeeld een standaardmodel, een koel-vriescombinatie, een Amerikaanse koelkast, enzovoort) en de grootte ervan hebben invloed op het verbruik. Grotere koelkasten verbruiken over het algemeen meer energie.
 • Gebruik: Hoe vaak u de koelkast opent en hoelang de deur open blijft, heeft invloed op het verbruik.
 • Omgevingstemperatuur: Als de omgevingstemperatuur waarin de koelkast zich bevindt te hoog is, moet de koelkast harder werken om de interne temperatuur te handhaven, wat resulteert in meer energieverbruik.
 • Inhoud: Hoe voller een koelkast staat, des te minder moeite hij hoeft te doen om alles koel te houden.
 • Leeftijd: Oudere koelkasten verbruiken meer energie dan nieuwere koelkasten.

Stroomverbruik van koel-vriescombinaties

Koel-vriescombinaties verbruiken gemiddeld 120 tot 250 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte en leeftijd. De reden dat deze meer verbruiken dan een gewone koelkast, is omdat ze een vriesgedeelte bevatten die een lagere temperatuur heeft dan het koelgedeelte. Door deze lagere temperatuur verbruikt hij in zijn geheel dus meer stroom.

Stroomverbruik van Amerikaanse koelkasten

kleine amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkasten, ook wel bekend als side-by-side koelkasten vanwege hun dubbele deuren, zijn doorgaans groter en verbruiken meer energie dan standaard koelkasten. Het stroomverbruik van een Amerikaanse koelkast varieert van 250 tot 500 kWh per jaar, afhankelijk van het model en de energieklasse. Deze koelkasten hebben vaak extra functies zoals ijs- en waterdispensers, wat hun energieverbruik verder kan verhogen.

Verbruiken oude koelkasten meer stroom?

Het energieverbruik van een koelkast neemt toe naarmate deze ouder wordt. Nieuwere modellen zijn over het algemeen energiezuiniger en dus ook milieuvriendelijker. Een koelkast die 10, 15, of 20 jaar oud is, kan bijvoorbeeld tot 50% meer energie verbruiken dan een nieuwe, efficiëntere koelkast van dezelfde grootte en capaciteit. Dit is een belangrijke reden waarom het vervangen van een oude koelkast door een modernere variant een verstandige keuze kan zijn.

Het energielabel van een koelkast

klein energielabel koelkast

Bij het kiezen van een nieuwe koelkast is het energielabel een handig hulpmiddel. Dit label geeft informatie over de energie-efficiëntie van het apparaat. Koelkasten met een A-label zijn zeer energiezuinig, terwijl koelkasten met een D-label minder efficiënt zijn. Koelkasten met een betere energieklasse verbruiken dus minder, maar zijn wel wat duurder in de aanschaf. Om het exacte stroomverbruik van een koelkast te achterhalen, kunt u ook kijken op het energielabel.

Tips om stroomverbruik van een koelkast te verminderen

Als u wat wilt besparen op uw energiekosten dan zijn er ook nog een aantal handige manieren om het stroomverbruik van uw wasmachine te verminderen:

 • Plaatsing: Plaats de koelkast op een koele plek, uit de buurt van warmtebronnen zoals een oven, en ook zeker niet in de zon.
 • Temperatuurinstelling: Stel de koelkast en mogelijke vriesgedeelte in op de juiste temperatuur. Een te koude instelling kan leiden tot onnodig energieverbruik.
 • Deurafdichting: Controleer regelmatig of de deurafdichting van de koelkast goed sluit om koude luchtverlies te voorkomen.
 • Ontdooien: Als uw koelkast geen automatische ontdooifunctie heeft, ontdooi hem dan regelmatig om ijsafzetting te verminderen.
 • Efficiënt gebruik: Open de deur van de koelkast zo min mogelijk en laat geen warm voedsel binnen om de koelkast niet onnodig te belasten.
 • Onderhoud: Houd de koelkast schoon en vrij van stof en vuil, vooral bij de condensor en de ventilatieopeningen.
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer