Wasmachine reinigen met baking soda

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 20 September 2023
Baking soda is een natuurlijk middel dat perfect is voor het reinigen van een wasmachine. Wasmachine reinigen met baking soda

Het is belangrijk om uw wasmachine schoon te houden, zodat uw kleding schoon blijft en ook lekker blijft ruiken. Één van de meest effectieve manieren voor het reinigen van een wasmachine is met baking soda.

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig en milieuvriendelijk huishoudelijk middel dat wonderen kan doen om de viezigheid en geurtjes in uw wasmachine te verwijderen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe een wasmachine kan worden gereinigd met baking soda.

Wasmachine reinigen met baking soda

Om uw wasmachine te reinigen met baking soda, doet u allereerst een half kopje baking soda in een lege trommel. Draai vervolgens een heet wasprogramma (90 graden aanbevolen). Door het draaien van deze kookwas met baking soda zal al het vet, vuil en kalk goed oplossen. Mocht alles niet na één keer weg zijn, herhaal dan de stappen totdat u het gewenste resultaat heeft bereikt.

Is baking soda slecht voor een wasmachine?

Nee, baking soda is niet schadelijk voor de wasmachine. Het is een veilig en natuurlijk middel om stank en vuil uit uw wasmachine te verwijderen, zonder dat u agressieve chemicaliën hoeft te gebruiken. Baking soda is mild, en zal de onderdelen van uw wasmachine niet beschadigen. Het werkt zelfs tegen kalkaanslag en vetluis - een alles-in-één-oplossing dus. Let er wel op dat u niet meer dan een kopje per keer gebruikt, omdat te veel nooit goed is.

Waar is baking soda nog meer goed voor in een wasmachine?

Naast dat baking soda kan worden gebruikt om de wasmachine te reinigen, kan het wasgoed ook nog beter schoonmaken. Heeft u bijvoorbeeld een vlek, maak dan een papje van baking soda en water. Smeer de vlek in met dit papje, en laat het even intrekken voordat u het in de was goed. Op deze manier kunt u baking soda ook als vlekkenverwijderaar gebruiken.

Daarnaast kan baking soda ook helpen als uw wasmachine verstopt is en hij bijvoorbeeld niet meer afpompt. In dat geval kunt u een mengsel maken van baking soda en kokend water, om dit vervolgens door de afvoer te laten lopen. Dit lost in de meeste gevallen al snel een verstopte afvoer op.

Rubberen rand en wasmiddellade schoonmaken

Is baking soda ook geschikt om de wasmiddellade en rubberen rand schoon te maken? Nee, dat doen we liever op een andere manier. Om de wasmiddellade schoon te maken, haalt u deze uit de machine en spoelt u deze goed af met heet water.

Mocht er nog wat zeepresten blijven zitten, kunt u deze met een tandenborstel verwijderen. Sop vervolgens ook de holte uit waar het zeepbakje normaal in zit, hier kunnen namelijk ook veel zeepresten zitten.

De rubberen rand moet ook goed worden schoongemaakt, omdat er vaak schimmelvorming onder kan zitten. Maak hiervoor een mengsel van water en azijn, en gebruik een spons om stevig onder de rand te schrobben. Vergeet niet om goed alle hoekjes en gaatjes mee te nemen, want hier kunnen veel bacteriën zitten.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer