Beddengoed wassen: stappenplan & handige tips

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 13 September 2023
Schoon beddengoed is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor een goede slaapkwaliteit. Beddengoed wassen: stappenplan & handige tips

Een schoon bed voelt niet alleen geweldig aan, het bevordert ook uw slaapkwaliteit. Het beddengoed bestaat meestal uit een hoeslaken, dekbedovertrek en kussensloop. Deze moeten regelmatig worden gewassen om de ophoping van huidschilfers, zweet, stof en ander vuil te verwijderen. In dit artikel bespreken we een stappenplan voor het wassen van beddengoed, en geven we nog enkele handige tips mee.

Waarom moet beddengoed regelmatig worden gewassen?

Beddengoed moet regelmatig worden gewassen om verschillende belangrijke redenen die te maken hebben met hygiëne, gezondheid en comfort: 

  • Huidschilfers, huisstofmijt en zweet: Tijdens het slapen verliest u huidschilfers en zweet. Deze ophopingen van dode huidcellen en zweet kunnen een voedingsbron zijn voor huisstofmijten en bacteriën.
  • Huisdieren: Als u een huisdier heeft, kan het zijn dat uw bed vol zit met dierenharen. Door niet regelmatig uw beddengoed te wassen loopt u ook risico op vlooien of wormen in uw bed.
  • Frisse geur en comfort: Schoon beddengoed ruikt fris en voelt comfortabel aan. Het wassen van beddengoed verwijdert geurtjes en zorgt voor een aangename slaapomgeving.

Beddengoed wassen: stappenplan

Het regelmatig wassen van beddengoed is belangrijk voor uw hygiëne, maar ook voor een goede nachtrust. Hier is een eenvoudig stappenplan voor het wassen van beddengoed.

1. Bed afhalen

De eerste stap is natuurlijk het afhalen van uw bed. Hieronder vallen het dekbedovertrek, onderlaken en kussenslopen. Stop deze in een wasmand, en loop hiermee naar de wasmachine.

2. Beddengoed in de wasmachine stoppen

Stop vervolgens al het beddengoed in de wasmachine. Het is handig om de lakens wat op te vouwen, zodat niet alles in elkaar komt te zitten. Als alles los van elkaar blijft, wordt het namelijk een stuk schoner.

3. Wasmiddel toevoegen

Gebruik voor beddengoed een mild wasmiddel om de kleuren te behouden. De hoeveelheid wasmiddel hangt af van hoeveel beddengoed die u wilt wassen, hou hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de fles aan. Wasverzachter is bij beddengoed geen aanrader, maar kan wel lekker zijn om uw dekens en kussen nog soepeler en zachter te maken.

gebruik niet te veel wasmiddel Gebruik niet te veel wasmiddel voor beddengoed.

4. Selecteer het juiste wasprogramma

Het is belangrijk om het juiste wasprogramma te selecteren voor beddengoed. Kies voor beddengoed altijd voor katoen. Over het algemeen wordt aangeraden om beddengoed te wassen op 60 graden Celsius. Een iets lagere temperatuur van 50 graden kan ook om kleuren langer te behouden.

Het nadeel van een iets lagere temperatuur is echter dat bacteriën minder goed worden verwijderd, dus dat moet u zelf afwegen. Voor beddengoed raden we aan om te centrifugeren op 1400 toeren.

Maak geen gebruik van een eco-programma, omdat zulke programma’s eenmalig het water opwarmen tot 60 graden en er daarna heel zuinig mee omgaan. Hierdoor wordt vuil niet goed verwijderd uit beddengoed. Een constante temperatuur werkt een stuk beter.

5. Beddengoed uithangen

Wanneer de wasmachine klaar is met centrifugeren, is het beste om het beddengoed er direct uit te halen. Hierdoor gaan de lakens niet kreuken, en gaat uw wasmachine ook niet stinken. Het is belangrijk dat u ze uithangt aan een droogrek, en niet in de droger stopt. In de droger gaat beddengoed namelijk kreuken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Extra tips voor het wassen van beddengoed

Wat moet er precies worden gedaan met nieuw beddengoed, en wat is de beste manier om beddengoed te sorteren na het wassen? Hier zijn nog wat extra tips:

  • Beddengoed sorteren: Sorteer beddengoed altijd op kleur voordat u het gaat wassen, en kijk naar het wasvoorschrift voor eventuele richtlijnen. Op deze manier voorkomt u dat kleuren afgeven, waardoor de kleur van uw kussensloop en dekbedovertrek mooi blijven.
  • Nieuw beddengoed: Als u nieuw beddengoed heeft gekocht, is het altijd handig om het eerst een keer te wassen voor gebruik om hygiënische redenen. Het is prima om dit op een wat lagere temperatuur te doen, zoals 40 graden. Nieuw beddengoed kan namelijk krimpen, en zoveel vuil hoeft er niet verwijderd te worden.
  • Laat ruimte over in de trommel: Stop de wasmachine niet helemaal vol met beddengoed. Het is belangrijk dat er wat ruimte over is in de trommel, zodat beddengoed vrijheid heeft om te bewegen en dus ook schoner wordt.
  • Toch een wasdroger gebruiken: Als u toch een wasdroger wilt gebruiken en uw beddengoed niet uit wilt laten hangen, gebruik hiervoor dan de laagste temperatuur. Indien beschikbaar, kunt u ook kiezen voor een anti-kreukfunctie.
Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst