Hoe plaats ik een droger op een wasmachine?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 21 September 2023
Het is mogelijk om een droger op een wasmachine te plaatsen, maar niet andersom. Wij leggen de mogelijkheden uit. Hoe plaats ik een droger op een wasmachine?

Veel mensen hebben geen ruimte om een wasmachine en een wasdroger te plaatsen. U heeft dan eigenlijk twee keuzes; u kiest voor een was-droogcombinatie, of u kiest ervoor om uw droger op de wasmachine te plaatsen. Ook is het mogelijk om de wasmachine en droger in een wasmachine meubel te plaatsen. Wij leggen u in dit artikel de verschillende mogelijkheden uit.

Droger op wasmachine plaatsen met een stapelkit

De makkelijkste manier om een droger op een wasmachine te plaatsen is door middel van een stapelkit. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u dit veilig zelf kunt doen.

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Het is verstandig om alle benodigdheden te verzamelen voordat u gaat beginnen:

  • Stapelkit
  • Waterpas
  • Hulp van een tweede persoon

Stap 2: Handig om te weten

Voordat u begint met het op elkaar plaatsen van de twee apparaten, is het belangrijk om te weten dat een droger altijd op een wasmachine moet worden geplaatst - nooit andersom. Een wasmachine is ongeveer 20 kg zwaarder, en trilt ook heel erg tijdens het centrifugeren. Het is dus gevaarlijk om een wasmachine bovenop een droger te plaatsen.

Stap 3: Wasmachine waterpas plaatsen

Het is belangrijk dat de wasmachine waterpas staat (ook als u er geen droger op gaat plaatsen). Als hij namelijk waterpas staat, zullen er minder trillingen ontstaan tijdens het centrifugeren en zal hij dus ook minder wiebelen. Wanneer er straks een droger bovenop staat, is het natuurlijk geen goed idee als de wasmachine eronder heen en weer schudt.

wasmachine waterpas plaatsen

Om hem goed waterpas te zetten, kunt u gebruik maken van de verstelbare pootjes van de wasmachine. Leg de waterpas op de machine, en stel de pootjes totdat hij helemaal recht staat. Draai vervolgens de waterpas een kwartslag en verstel de pootjes totdat hij zo ook helemaal recht staat.

Stap 4: De stapelkit plaatsen

Iedere stapelkit zal iets verschillen, maar over het algemeen werken ze hetzelfde. Haal de stapelkit uit de verpakking, en zet hem in elkaar door de stappen uit het instructieboekje te volgen. Plak vervolgens ook de antislipstroken op de wasmachine.

Plaats de stapelkit op de wasmachine met de gladde kant naar boven. Trek de bevestigingsriem door de middelste gleuven van de stapelkit onder de wasmachine door. Let er op dat de riemspanner hierbij aan de buitenkant zit, zodat u hem straks nog strakker kan trekken.

Stap 5: Zet de droger op de wasmachine

Nu de stapelkit er op zit, kunnen we de droger bovenop de wasmachine gaan plaatsen. Zet de droger eerst op zijn kant. Als er voetjes onder zitten en deze niet in de hoeken zitten, kunt u deze er van af schroeven. In dat geval kunt u wat extra antislipstroken op de stapelkit plakken. Zitten de voetjes wel in de hoeken van de droger, dan hoeft u niet te doen.

Haal vervolgens een tweede persoon erbij, en plaats de droger bovenop de stapelkit. Trek de bevestigingsriem vervolgens over de droger heen, en haal hem door de riemspanner. Beweeg de hendel heen en weer om hem goed aan te spannen, totdat de droger geen kant meer op kan.

In de meeste gevallen zit er nog een afschermkapje bij die u op de riemspanner kunt plaatsen. Het is handig om deze te gebruiken zodat u er zeker van bent dat de riem niet ineens los gaat.

Droger op wasmachine plaatsen in een wasmachinemeubel

wastoren

Een eenvoudige oplossing om een droger op een wasmachine te plaatsen, is door gebruik te maken van een wasmachinemeubel. Dit soort meubels zijn speciaal gemaakt om stevigheid te garanderen en ook een moderne uitstraling te bieden. Het voordeel hieraan is dat u ook veel extra keuzes heeft qua uitbreiding. U kunt bijvoorbeeld extra opbergruimte maken door een lade tussen de twee apparaten te plaatsen. Een populair merk op gebied van wasmachinemeubels is Wastoren. Hier kunt u een wasmachine kast maken die geheel naar wens is.

Een was-droogcombinatie combineert beide apparaten in één

Een praktische oplossing voor beperkte ruimte is het gebruik van een was-droogcombinatie. Dit handige apparaat integreert zowel een wasmachine als een droger in één unit, waardoor u aanzienlijk ruimte bespaart en alsnog kunt wassen en drogen.

Met een was-droogcombinatie kunt u uw kleding wassen en direct drogen zonder dat u ze hoeft over te brengen naar een aparte droger. Dit is vooral handig voor kleinere appartementen, badkamers of wasruimtes waar ruimte schaars is. Ook deze combimachines zijn beschikbaar in alle soorten en maten, met verschillende vulgewichten.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer