Wasmachine filter schoonmaken

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 11 September 2023
Voor het schoonmaken van een wasmachine filter is geen technische kennis nodig. Wasmachine filter schoonmaken

Een schone was begint bij een schone wasmachine. Het filter van uw wasmachine speelt een cruciale rol bij het verwijderen van vuil en puin uit kleding, maar het schoonmaken ervan wordt vaak over het hoofd gezien. Het kan zijn dat kleine voorwerpen vast komen te zitten in uw filter, denk hierbij aan een paperclip of muntje. In dit artikel leggen we uit hoe u de filter van uw wasmachine eenvoudig schoon kunt maken.

Wasmachine filter schoonmaken in 4 stappen

Het schoonmaken van een wasmachine filter is vrij eenvoudig. Wat belangrijk is om te vermelden, is dat u voordat u begint uw wasmachine uit moet schakelen en de stekker uit het stopcontact halen. Volg vervolgens de volgende stappen.

Stap 1: open het klepje

Om toegang te krijgen tot het filter, moet u eerst het klepje van de wasmachine openen. Deze is in de meeste gevallen onderaan aan de voorkant te vinden (soms aan de achterkant). Open dit klepje.

Na het openen van deze klep ziet u twee nieuwe klepjes. De grote klep is het filterdeksel, en de kleine de afvoerbuis van de pomp. Het is verstandig om hier nu een handdoek onder te leggen, omdat er zo water vrij kan komen.

Stap 2: laat het water wegstromen

Pak een kom, en zet deze onder de klepjes. Open vervolgens de afvoerbuis van de pomp, en laat het water dat hier uit komt in de kom stromen. Sluit vervolgens de afvoerbuis en stop hem terug in de wasmachine.

Maak nu het klepje van de filterdeksel open. Hier kan redelijk wat water uit stromen, dus laat de kom er zeker onder staan (met een handdoek er onder).

de filter er uit gehaald

Stap 3: maak het filter schoon

Vervolgens kunt u het filter uit de wasmachine halen. Kijk vervolgens eerst of er kleine objecten zijn die vastzitten in de buis, zoals een paperclip of een muntje. Spoel de filter af met lauw water om hem goed schoon te maken. U kunt optioneel ook nog de ruimte schoonmaken waarin de filter zit, het kan zijn dat hier ook nog voorwerpen in vastzitten.

Stap 4: test of de wasmachine weer goed werkt

Hierna kunt u de filter terugplaatsen in de wasmachine, de stekker weer aansluiten en uw wasmachine aanzetten. Het is verstandig om uw wasmachine nu op afpompen te zetten, zodat hij zichzelf kan herstellen en een testcyclus uit kan voeren.

Als u eerder bijvoorbeeld rare geluiden hoorde, zoals een tikkend geluid door kleine voorwerpen die vastzitten in het filter, zou dit nu opgelost moeten zijn. Mocht u nog steeds iets aparts opmerken, aarzel dan niet om een monteur in te schakelen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer