10 tips voor het wassen van handdoeken

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 12 September 2023
Al hoewel het wassen van handdoeken makkelijk lijkt, zijn er toch vaak wat manieren om ze nog schoner en zachter te krijgen. 10 tips voor het wassen van handdoeken

Het wassen van handdoeken lijkt heel eenvoudig, maar toch zijn er veel dingen die vaak nog beter kunnen. In dit artikel bespreken we 10 handige tips waardoor uw handdoeken nog schoner en zachter uit de was zullen komen.

1. Was handdoeken apart

We raden altijd aan om handdoeken apart te wassen, omdat ze harder kunnen slijten als ze in een volle trommel zitten met vel kleding er in. Daarnaast kunnen de kleine pluisjes van handdoeken ook in kleding zitten, wat natuurlijk vervelend is. Ze kunnen natuurlijk wel samen met bijvoorbeeld washandjes worden gewassen.

2. Gebruik niet te veel wasmiddel

Tijdens het wassen van handdoeken, is het belangrijk om niet te veel wasmiddel te gebruiken. Overmatig wasmiddel (of waspoeder) kan namelijk ophopen in de vezels van handdoeken waardoor ze ruwer worden en minder water absorberen. Gebruik dus altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel voor uw wasmachine en vulgewicht.

minder wasmiddel gebruiken

3. Vermijd wasverzachters

Wasverzachter wordt al helemaal afgeraden bij een handdoeken was. Ook wasverzachter zal ervoor zorgen dat de handdoeken water slechter kunnen gaan absorberen, en kunnen ook zeepresten achterlaten.

4. Niet strijken

Het idee van strijken is leuk, omdat handdoeken er nog zachter van zouden worden - maar is dit echt zo? Heet strijken zorgt er namelijk voor dat katoenvezels van handdoeken beschadigen, waardoor handdoeken water slechter kunnen absorberen. Het strijken van handdoeken is dus een no-go.

5. De wasdroger maakt ze soepel

Het is beter om handdoeken te laten drogen in de wasdroger, dan dat u ze laat hangen aan een wasrek. In de droger worden ze namelijk minder stijf. Het is wel belangrijk dat u ze na het drogen direct uit de wasdroger haalt, omdat ze dan nog zachter zijn. Let er hierbij wel op dat uw droogprogramma niet te heet is.

6. Oprollen, niet opvouwen

Wanneer u uw handdoeken uit de droger haalt, dan is uw eerste instinct waarschijnlijk om ze op te vouwen. Handdoeken kunnen echter beter worden opgerold, omdat ze op die manier veel beter kunnen luchten. Schudt ze na het drogen dus even los, en rol ze losjes op. Op deze manier bent u echt verzekerd van zachte handdoeken.

7. Kies niet een te hoge temperatuur

Veel mensen die regelmatig een handdoeken was draaien, denken dat handdoeken niet goed schoon worden als ze niet op een hoge temperatuur worden gewassen. Niets is minder waar, want handdoeken worden prima schoon op een temperatuur van 30 á 40 graden Celsius. Een hogere temperatuur zal er juist voor zorgen dat handdoeken meer beschadigen.

was handdoeken op 30 of 40 graden Was handdoeken op 30 á 40 graden Celsius.

8. Vermijd een overvolle trommel

Een overvolle wasmachine kan ervoor zorgen dat handdoeken niet grondig worden gewassen en gespoeld, en zorgen er ook voor dat ze sneller slijten. Prop uw wasmachine dus niet vol met handdoeken, maar laat wat ruimte over.

9. Nieuwe handdoeken wassen

Wanneer u nieuwe handdoeken koopt, staat er vaak op de verpakking dat ze voor gebruik moeten worden gewassen. Als u dit niet doet, zult u namelijk merken dat de handdoek niet goed kan drogen. Om nieuwe handdoeken beter te laten drogen, kunt u ze laten weken in azijn. Laat de handdoeken hier vervolgens een paar uurtjes inliggen om ze klaar te maken voor gebruik.

10. Koop altijd kwalitatieve handdoeken

Tot slot hebben we als tip om altijd te kiezen voor kwalitatieve handdoeken. Goedkope handdoeken zullen veel eerder slijten, waardoor u ook weer sneller nieuwe moet kopen. Kies daarom voor kwalitatieve handdoeken van een goed merk, om er zeker van te zijn dat ze lang goed blijven.

Veelgestelde vragen

Welke temperatuur is het beste om handdoeken te wassen?

In de meeste gevallen worden alle handdoeken schoon wanneer u deze wast op een temperatuur van 30 á 40 graden. Kies alleen voor een wat hogere temperatuur als u het vuil er echt niet uit krijgt. 

Kunnen handdoeken in de droger?

Ja, handdoeken kunnen zeker in de droger. Het is zelfs beter om ze te drogen in de droger dan ze gewoon te laten hangen. In de droger worden ze namelijk minder stijf. Wel is het belangrijk dat uw droogprogramma niet te heet is, omdat anders de katoenvezels in de handdoek kunnen beschadigen. Haal uw handdoeken na het drogen wel direct uit de machine, dan zijn ze namelijk nog zachter.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer