Hoe lang duurt een wasmachine programma?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 11 September 2023
Ieder wasprogramma is anders, en heeft dus ook een andere tijdsduur. Hoe lang duurt een wasmachine programma?

De duur van een wasmachine programma is een veelgestelde vraag die vaak opkomt wanneer mensen voor het eerst een wasmachine gebruiken of wanneer ze hun wasroutine willen plannen. Laten we eens kijken naar hoe lang een gemiddeld wasmachineprogramma duurt en welke speciale opties er vaak beschikbaar zijn.

De duur van een wasmachineprogramma kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type wasgoed, de temperatuurinstelling, de centrifugesnelheid en het gekozen programma.

Over het algemeen varieert de duur van een standaard wasprogramma voor een volledige lading tussen de 30 minuten tot wel 2,5 uur. Dit kan echter aanzienlijk verschillen tussen verschillende wasmachinemodellen en fabrikanten.

Tegenwoordig zijn er ook wasmachines die zijn voorzien van speciale programma’s die net even anders werken:

  • Eco-programma: wasmachines met een eco programma staan voor energiezuinig. Een eco programma duurt vaak een stuk langer, omdat hier op een lagere temperatuur wordt gewassen en ook langzamer wordt gecentrifugeerd.
  • Kort programma: wasmachines met een speciaal kort programma zijn vaak binnen 15 tot 30 minuten klaar, maar verbruiken daarentegen wel meer energie omdat ze hogere temperaturen en een hoge centrifugesnelheid gebruiken.
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer