Hoe lang kan was in de wasmachine blijven?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 5 September 2023
Het is altijd het beste om de was direct te verwijderen. Hoe lang kan was in de wasmachine blijven?

Het is een veelvoorkomende vraag: hoe lang kan was in de wasmachine blijven zitten voordat het moet drogen? Het antwoord op deze vraag is belangrijk om te voorkomen dat kleding schimmel krijgt en gaat stinken. Hieronder bespreken we enkele belangrijke overwegingen en richtlijnen.

Ideale situatie: direct na het wassen

Idealiter haal je de was zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat de cyclus is voltooid. Dit minimaliseert de kans op schimmelvorming en een stinkende wasmachine. Natte kleding en textiel zijn namelijk een ideale omgeving voor schimmelgroei, vooral in vochtige klimaten zoals een natte wasmachine.

Mocht u de was er niet direct uit kunnen halen, dan raden wij aan om het er maximaal 2 of 3 uur in te laten zitten. Hierdoor is de schade op gebied van vieze geurtjes in ieder geval nog beperkt.

Tip: maak gebruik van start- of einduitstel

Weet u bijvoorbeeld dat u rond 18:00 thuis zal zijn van uw werk? Dan is het niet verstandig om in de ochtend voordat u weggaat de was al aan te zien. Tegenwoordig zijn de meeste wasmachines voorzien van startuitstel. Als u een wasmachine met startuitstel heeft, kunt u bijvoorbeeld instellen dat de was begint met draaien om 16:00, waardoor hij precies klaar is wanneer u thuis bent. Hierdoor hoeft de natte was niet onnodig lang in de trommel te blijven zitten.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer