Hoe werkt het waterslot van een wasmachine?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 5 September 2023
Een wasmachine heeft verschillende soorten watersloten om een wasmachine te beveiligen tegen wateroverlast en lekkages. Hoe werkt het waterslot van een wasmachine?

Wasmachines zijn tegenwoordig goed beveiligd tegen lekkage. De bekendste manier hiervoor is de beveiliging door middel van een waterslot. Een waterslot zorgt ervoor dat er per keer een bepaald aantal liter water uit de kraan kan stromen, zodat er geen constante watertoevoer is. Wanneer er lekkage is kan het waterslot dus direct worden afgesloten, waardoor de kans op wateroverlast erg klein wordt.

Soorten watersloten in wasmachines

Een waterslot is een van de belangrijkste beveiligingsfuncties van een wasmachine. Het dient als een barrière tegen wateroverlast in uw huis. Er zijn verschillende soorten watersloten die u in wasmachines kunt tegenkomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

Bodemsensor

De bodemsensor in een wasmachine detecteert lekkages aan de onderkant van de machine en voorkomt dat deze zich verspreiden door onmiddellijk de watertoevoer af te sluiten. Als er water in de lekbak onder de wasmachine wordt gedetecteerd, schakelt de bodemsensor de watertoevoer af en het apparaat uit om verdere schade te voorkomen.

Overloopbeveiliging

Overloopbeveiliging in een wasmachine is een ingebouwd mechanisme dat voorkomt dat de trommel overstroomt tijdens een storing. Wanneer er te veel water in de trommel aanwezig is, wordt het overtollige water automatisch afgevoerd, waardoor schade aan de machine en de omgeving wordt voorkomen.

Slangbeveiliging

Slangbeveiliging in een wasmachine wordt geleverd door speciale aanvoerslangen voor water. Deze slangen zijn dubbelwandig en voorzien van een waterslot aan de bovenkant. Als er een scheurtje in de binnenste slang optreedt, vangt de buitenste slang het lekkende water op en stopt het waterslot de watertoevoer, waardoor mogelijke lekkages worden voorkomen. Dit zorgt voor nog een extra beveiligingslaag tegen waterschade tijdens het gebruik van de wasmachine.

overstroomde wasmachine

Extra bescherming tegen lekkage

Naast de bovenstaande drie soorten watersloten, zijn er nog meer onderdelen in een wasmachine die bescherming bieden tegen lekkage.

Waterstop

Een waterstop is een los onderdeel dat aan de wasmachinekraan wordt bevestigd. Het regelt de watertoevoer en kan worden ingesteld om slechts een beperkte hoeveelheid water door te laten. Als de toevoerslang lekt of losraakt, voorkomt de waterstop dat er meer water wordt toegevoerd dan is ingesteld, waardoor potentiële schade wordt beperkt.

Lekbak

Een lekbak is een bak waarin de wasmachine wordt geplaatst. Het vangt eventuele lekkages op die uit de machine kunnen komen. Als er water in de lekbak terechtkomt, blijft dit geïsoleerd en voorkomt het schade aan de vloer of omliggende ruimte. 

Dubbelwandige toevoerslang

Een dubbelwandige toevoerslang bestaat uit twee slangen in één: een binnenste en een buitenste slang. Als er een lek ontstaat in de binnenste slang, wordt het water opgevangen door de buitenste slang voordat het de watertoevoer kan bereiken.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer