Hoe hoog moet de afvoer van een wasmachine zijn?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 21 September 2023
Het aansluiten van de afvoer op de juiste hoogte is belangrijk om al het water goed weg te laten lopen. Hoe hoog moet de afvoer van een wasmachine zijn?

De afvoerslang zorgt ervoor dat water uit de wasmachine kan worden gehaald. Wanneer de afvoer hoger dan de afvoerslang wordt geplaatst, kan het water dus niet uit de wasmachine worden gepompt. Vervolgens zal het water teruglopen in de wasmachine, waardoor hij zijn wasprogramma niet zal voortzetten.

Het is belangrijk om de afvoer van een wasmachine niet hoger te plaatsen dan de hoogte van de wasmachine zelf. De meeste wasmachines hebben een hoogte van 85 cm, wat dus ook een goede hoogte is voor de afvoer. Over het algemeen is het prima om de afvoer van een wasmachine tussen de 60 cm en 1 meter van de grond te plaatsen.

Hoe moet ik de afvoerslang aansluiten?

Het is pas mogelijk om de afvoerslang aan te sluiten wanneer de wasmachine op zijn plek staat. Belangrijk om op te letten is dat de wasmachine goed waterpas staat. Voordat u aan de slag gaat met het aansluiten van de afvoerslang is het ook belangrijk om de stekker van de wasmachine uit het stopcontact te halen.

Voordat u begint met het aansluiten van de afvoerslang, moet u de toevoerslang op de waterkraan aansluiten. Leid de afvoerslang om de steunbeugel heen, en geef deze een afvoerdop. Hang de slang vervolgens in de afvoerbuis. Het kan zijn dat hij in een moeilijke hoek komt te hangen waardoor het wat lastig is. In dat geval kunt u gebruik maken van een kunststof bochtje om hem in een goede hoek te plaatsen.

Het is belangrijk dat de afvoerslang recht naar beneden in de buis hangt, zodat het water goed kan aflopen. Hang hem ook niet te diep in de buis om lekkage te voorkomen en een goede doorloop te garanderen (10 á 20 cm is prima). Een steunbeugel kan er voor zorgen dat hij niet de diep in de buis zal hangen.

Mocht u bijvoorbeeld ook een droger willen aansluiten op dezelfde afvoerbuis, dan heeft u hier een extra y-stuk voor nodig. Op deze manier kunt u meerdere apparaten aansluiten op dezelfde afvoerbuis.

Waarom is de afvoerslang smaller dan de afvoerbuis?

De afvoerslang is smaller om de waterstroom te versnellen. Wanneer het water uit de wasmachine wordt afgevoerd, kan het met behoorlijke kracht uit de machine stromen. Door de afvoerslang smaller te maken dan de afvoerbuis, wordt de snelheid van het water vergroot, waardoor het efficiënter wordt afgevoerd. Dit voorkomt ook verstoppingen, omdat het snellere stromende water vuil en zeepresten beter kan wegspoelen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer