Lagers van de wasmachine kapot? Zo weet u het zeker

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 30 August 2023
Als de lagers kapot zijn, vervang ze dan direct. Lagers van de wasmachine kapot? Zo weet u het zeker

Één van de belangrijkste onderdelen die verantwoordelijk is voor de soepele werking van uw wasmachine, zijn de kogellagers. Deze lagers zorgen ervoor dat de trommel kan draaien zonder wrijving en dat het apparaat niet trilt of lawaai maakt. In dit artikel zullen we u informeren over de signalen van kapotte kogellagers, zodat u snel kunt herkennen of uw wasmachine deze essentiële componenten moet vervangen.

Wat is een kogellager?

Een kogellager is een precisiecomponent dat gebruikt wordt in wasmachines om wrijving te verminderen en soepele rotatie mogelijk te maken. Het bestaat uit een binnen- en buitenring met tussenliggende stalen of keramische kogels. Deze kogels minimaliseren wrijving en verdelen de belasting gelijkmatig, wat zorgt voor vlotte bewegingen.

Hoe zijn kapotte lagers te herkennen?

Aangezien het best gevaarlijk is om een wasmachine door te laten draaien met kapotte lagers, is het verstandig om te weten hoe u kapotte lagers kunt herkennen. Hieronder leggen wij een aantal manieren uit hoe u kapotte lagers kunt herkennen.

Lawaai tijdens het draaien

Één van de eerste indicaties van kapotte kogellagers is ongewoon luid of schurend geluid tijdens het draaien van de trommel. Dit kan variëren van een licht gekraak tot een luid gebrom. Als u geluiden hoort die u niet eerder hebt waargenomen, is het raadzaam om uw wasmachine zorgvuldig te controleren.

Schudden of trillen van de machine

Kapotte kogellagers kunnen resulteren in trillingen en onbalans tijdens het draaien van de trommel. Als uw wasmachine begint te schudden of zich onstabiel gedraagt, kan dit duiden op een probleem met de lagers. Deze trillingen kunnen op hun beurt leiden tot schade aan andere onderdelen van de wasmachine.

Toegenomen geluidsniveau

Hoewel wasmachines over het algemeen wat geluid maken tijdens het gebruik, kunnen kapotte kogellagers leiden tot aanzienlijk verhoogde geluidsniveaus. Let op veranderingen in het gebruikelijke geluidsniveau van uw wasmachine, vooral als deze abrupt optreden.

Trommel draait stroef

Een andere aanwijzing voor kapotte kogellagers is wanneer de trommel moeilijk met de hand kan worden gedraaid. Als u weerstand voelt bij het draaien van de trommel zonder dat er kleding in zit, kunnen de lagers de boosdoener zijn.

Zwarte vlekken in het wasgoed

Kapotte kogellagers kunnen ervoor zorgen dat de trommel tijdens het draaien tegen de behuizing schuurt. Dit kan resulteren in kleine metaaldeeltjes die in de trommel loskomen en zwarte vlekken op uw wasgoed achterlaten. Als u merkt dat uw kleding na het wassen onverklaarbare zwarte vlekken vertoont, kunnen kapotte kogellagers de oorzaak zijn.

Lekkage onder de wasmachine

Kapotte lagers kunnen ook leiden tot lekkages, omdat ze de afdichting van de trommel kunnen beschadigen. Als u merkt dat er water lekt onder uw wasmachine, is het mogelijk dat de lagers beschadigd zijn en reparatie nodig hebben.

Zijn kapotte lagers gevaarlijk in een wasmachine?

Ja, kapotte lagers in een wasmachine kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen leiden tot overmatig trillen van uw wasmachine, lawaai en onbalans, wat niet alleen de machineprestaties beïnvloedt, maar ook andere onderdelen kan beschadigen (zelfs uw vloer).

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer