Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 28 August 2023
De levensduur van een wasmachine hangt af van het merk, en hoe u er mee om gaat. Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Een wasmachine heeft over het algemeen een gemiddelde levensduur tussen de 10 en 15 jaar. Hierop zijn verschillende factoren van invloed, zoals het aantal wasbeurten, merk, en onderhoud aan het apparaat.

In dit artikel duiken we in de levensduur van wasmachines, bieden we inzicht in factoren die hierop van invloed zijn, en delen we waardevolle tips om de levensduur van uw wasmachine aanzienlijk te verlengen.

Gemiddelde levensduur van een wasmachine

De levensduur van een wasmachine kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld genomen kan een wasmachine tussen de 10 tot 15 jaar meegaan. De duurzaamheid wordt echter beïnvloed door verschillende elementen zoals het merk, gebruiksfrequentie, onderhoud en belasting.

Een wasmachine van hoge kwaliteit, met regelmatig onderhoud en correct gebruik, kan de bovengrens van zijn deze levensduur bereiken. Het is belangrijk om te onthouden dat terwijl sommige machines mogelijk langer meegaan dan verwacht, andere mogelijk eerder slijtage beginnen te vertonen.

Het volgen van optimale gebruiks- en onderhoudsrichtlijnen is cruciaal om ervoor te zorgen dat uw wasmachine gedurende zijn levensduur consistent en betrouwbaar blijft functioneren, en u er dus ook zo lang mogelijk van kunt genieten.

wasmachines van miele

Een onderzoek naar de levensduur per merk wasmachine

In september 2019 bracht een boeiend onderzoek uit Frankrijk een interessante kijk op de levensduur van wasmachines. Met een steekproef van ongeveer 1000 deelnemers wierp het onderzoek getiteld 'Lifespan of washing machines in France from 2018 to 2019, by brand' een verhelderend inzicht op de duurzaamheid van wasmachines. (bron)

onderzoek naar de levensduur van wasmachines per merk Onderzoek naar de levensduur van wasmachines per merk.

De bevindingen laten zien dat de levensduur van wasmachines sterk varieert tussen merken. Terwijl Samsung en LG achterblijven met een levensduur 3,8 en 4,6 jaar, schittert Miele als koploper met een opmerkelijke levensduur van gemiddeld 10,3 jaar. Dit benadrukt hoe de keuze qua merk een aanzienlijke invloed kan hebben op hoe lang uw wasmachine mee gaat.

Tips om de levensduur van uw wasmachine te verlengen

Een langdurige en betrouwbare werking van uw wasmachine vereist de juiste aandacht en zorg. Hier zijn enkele waardevolle tips om de levensduur van een wasmachine te verlengen:

  • Voorkom overbelading: Overbelading kan er voor zorgen dat de levensduur van uw wasmachine flink wordt ingekort, zeker als u dit vaak doet. Bekijk het maximale vulgewicht van uw model en ga hier niet overheen.
  • Gebruik het juiste wasmiddel: Kies het juiste type en de juiste hoeveelheid wasmiddel om ophoping van residu en de vorming van vetluis te voorkomen.
  • Onderhoud de deurrubber en filters: Reinig regelmatig de deurrubber en filters om verstoppingen en schimmelvorming te voorkomen. Hierdoor kunt u het stinken van uw wasmachine ook voorkomen.
  • De juiste plaatsing: Zet de wasmachine op een vlakke, stevige ondergrond om trillingen en beweging te minimaliseren. Dit vermindert de belasting op interne onderdelen.
  • Regelmatig reinigen: Voer maandelijks onderhoud uit door een lege trommel op de hoogste temperatuur te draaien. Hierdoor kunt u opgebouwd vet en bacteriën verwijderen.
  • Deur openlaten na gebruik: Laat na gebruik de deur en het wasmiddellade openstaan om vochtige omstandigheden te vermijden, waardoor schimmelgroei wordt voorkomen.
Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst