Schimmel in wasmachine verwijderen (en voorkomen)

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 28 August 2023
Schimmel in een wasmachine is gelukkig makkelijk te verwijderen, en ook te voorkomen. Schimmel in wasmachine verwijderen (en voorkomen)

Het voorkomen en verwijderen van schimmel in uw wasmachine is van essentieel belang om een frisse wasomgeving te behouden. Hierdoor voorkomt u vieze geuren en ook gezondheidsproblemen.

In dit artikel ontdekt u welke stappen u moet volgen om schimmel te verwijderen uit uw wasmachine. Daarnaast leert u ook hoe schimmel in een wasmachine wordt veroorzaakt, en hoe u dit de volgende keer kunt voorkomen.

Waar wordt schimmel in een wasmachine door veroorzaakt?

Schimmelvorming in een wasmachine wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van vocht, warmte en onvoldoende ventilatie. Wanneer vochtige omstandigheden aanhouden in de trommel, de rubberen rand en andere vochtige delen van de machine, ontstaat er een ideale omgeving voor schimmel- en bacteriegroei.

Dit kan verergerd worden door resten van wasmiddel, vuil en huidschilfers die zich ophopen in moeilijk bereikbare delen van de wasmachine. De warmte tijdens het wassen en de resterende vochtigheid na een wasbeurt dragen bij aan de groei van schimmel. Het gebrek aan luchtcirculatie in gesloten wasmachines helpt daarnaast ook niet mee.

Schimmel verwijderen uit de wasmachine

Het verwijderen van schimmel uit de wasmachine is in de meeste gevallen erg eenvoudig. U kunt hiervoor de onderstaande stappen volgen

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Zorg ervoor dat u alle benodigdheden bij de hand hebt. U heeft een zachte doek of spons, een oude tandenborstel, een mengsel van water en azijn (gelijke delen), en eventueel een mild schoonmaakmiddel nodig.

Stap 2: Schakel uw wasmachine uit

Voor uw eigen veiligheid is het voordat u begint belangrijk om de wasmachine uit te schakelen en te zorgen dat hij niet is aangesloten op stroom.

Stap 3: Doe een eerste inspectie

Open de deur van de wasmachine en inspecteer de rubberen afdichting rond de deur. Zoek naar zichtbare tekenen van schimmelgroei, donkere vlekken of viezigheid.

schimmel in rubberen deurrand Schimmelvorming rond de deurrand.

Stap 4: Maak een mengsel van water en azijn

Maak een 50/50 mengsel van water en azijn. Dit creëert een natuurlijk schoonmaakmiddel dat enorm effectief is tegen schimmels en bacteriën.

Stap 5: Reinig de rubberen deurrand

Doop een zachte doek of spons in het water-azijnmengsel en wring overtollig vocht uit. Reinig voorzichtig de rubberen deurrand, waarbij u extra aandacht besteedt aan de plooien en hoeken waar schimmel zich kan ophopen. Voor moeilijk bereikbare plekken van schimmelgroei gebruikt u een oude tandenborstel om grondig schoon te maken.

Stap 6: Spoelen en afdrogen

Nadat u de schimmel hebt weggeborsteld, spoelt u de rubberen deurrand af met schoon water om eventuele resten van het schoonmaakmiddel (uw mengsel) te verwijderen. Zorg ervoor dat u de deurrand volledig droogt met een schone, droge doek, zodat er geen vocht achterblijft.

Stap 7: Voer een hete was uit

Om eventuele overgebleven schimmel en bacteriën te verwijderen, voert u een lege wascyclus uit op de hoogst mogelijke temperatuur. Voeg een kopje azijn toe aan de trommel om te helpen bij het reinigen.

Nu al het schimmel uit uw wasmachine is verwijderd, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen (bijvoorbeeld 1 keer per maand) om er voor te zorgen dat de schimmel wegblijft.

Hoe voorkom ik schimmel in mijn wasmachine?

Schimmelgroei kan niet alleen leiden tot onaangename geuren, maar ook tot mogelijke gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende praktische stappen die u kunt nemen om schimmel in uw wasmachine te voorkomen:

  • Laat de deur open na gebruik: Laat de deur van de wasmachine na elke wasbeurt openstaan om een goede luchtcirculatie mogelijk te maken. Hierdoor kan uw wasmachine goed drogen zodat er geen onnodige vocht in blijft staan.
  • Verwijder natte was direct: Wanneer een was klaar is, is het verstandig om deze gelijk uit de wasmachine te halen. Hierdoor is er zo kort mogelijk vocht aanwezig in de wasmachine.
  • Maak de rubberen rand schoon: De rubberen rand rond de deur van de wasmachine is één van de grootste broedplaatsen voor bacteriën. Maak hieronder regelmatig goed schoon met een mengsel van water en azijn.
  • Minder wasmiddel gebruiken: Overmatig wasmiddel kan zich ophopen in de machine en bijdragen aan schimmelvorming. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel om overtollige zeepresten te voorkomen.
  • Voer soms een hete was uit: Draai af en toe een lege was op de hoogste temperatuur (met eventueel was azijn of reinigingsmiddel). Dit helpt met het verwijderen van vetluis die schimmel kunnen voeden.
  • Houdt ook de wasmiddellade schoon: Wasmiddellades kunnen natuurlijk ook vocht vasthouden en schimmel bevorderen. Verwijder de lade regelmatig en maak deze grondig schoon.
Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst