Hoe was ik mijn schoenen in de wasmachine?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 12 September 2023
Bijna alle soorten schoenen zijn geschikt voor de wasmachine. Hoe was ik mijn schoenen in de wasmachine?

Al hoewel veel mensen denken dat het niet mogelijk is, is het alsnog vrij eenvoudig om schoenen te wassen in de wasmachine. Hierbij behoudt u de kwaliteit, en zien ze er mum van tijd weer fris & schoon uit.

In dit artikel vertellen we u of uw schoenen wel of niet geschikt zijn voor de wasmachine. Daarnaast leggen we ook stapsgewijs uit hoe schoenen het beste in de machine kunnen worden gewassen, voor het beste wasresultaat.

Welke soort schoenen kunnen in de wasmachine?

Schoenen gemaakt van stoffen zoals canvas, nylon, katoen en polyester kunnen meestal veilig in de wasmachine worden gewassen. Deze materialen zijn sterk, en zouden daardoor niet beschadigd moeten raken door wasmiddel. Controleer voor het schoonmaken altijd eerst de instructies op het label van uw schoenen voor specifiekere aanbevelingen.

Hoewel sommige schoenen prima in de wasmachine kunnen, kunnen veel andere soorten schoenen het beste met de hand worden schoongemaakt. Schoenen van leer, suède, rubber en vinyl, of sportschoenen met rubberen of metalen noppen, horen niet in de wasmachine.

Als uw schoenen van delicate stof zijn zoals zijde, dan is het verstandig om ze schoon te laten maken door een schoenmaker. Controleer altijd de instructies zorgvuldig om zeker te zijn dat het veilig is om uw schoenen in de wasmachine te wassen.

Schoenen wassen in de wasmachine: stap voor stap

Nu u weet of het mogelijk is om uw schoenen te wassen in de wasmachine, zullen we stap voor stap uitleggen hoe u dit het beste kunt doen. Volg de stappen zo nauwkeurig mogelijk voor een goed resultaat.

Stap 1: Voorbereiding

waslabel van schoenen

Controleer eerst het label van uw schoenen om te bevestigen dat ze geschikt zijn voor machinewas. Verwijder de veters en eventuele losse inlegzolen. Verwijder ook eventuele grove modder of vuilresten van de buitenkant zodat deze niet in de machine terecht komen.

Stap 2: Verwijder vlekken

Behandel zichtbare vlekken voor door ze voorzichtig te deppen met een mild schoonmaakmiddel. Dit kan helpen om hardnekkige vlekken te verminderen voordat u de schoenen in de wasmachine plaatst, wat voor een beter wasresultaat zal zorgen.

Stap 3: Beschermende maatregelen

Om beide uw schoenen en wasmachine te beschermen, plaatst u de schoenen in een kussensloop of een speciale waszak voor schoenen. Dit voorkomt wrijving en mogelijke schade aan de trommel en de schoenen zelf.

 stop schoenen in een waszak

Stap 4: Wasmiddel

Gebruik een mild wasmiddel om de schoenen te wassen. Vermijd bleekmiddel of wasverzachter, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan de materialen van de schoenen.

Stap 5: Kies de juiste cyclus (belangrijk)

Selecteer een zachte wascyclus met koud water (maximaal 20 á 30 graden) en een lage centrifugeerstand. Dit minimaliseert het risico op krimpen of beschadigen van de schoenen. Vermijd hete temperaturen, omdat deze de lijm die de schoenen bij elkaar houdt, kunnen aantasten.

kies voor een lage temperatuur en rpm

Stap 6: Voeg handdoeken toe

Plaats enkele zachte handdoeken samen met de schoenen in de wasmachine. Dit helpt om wrijving te verminderen en voorkomt dat de schoenen tegen de trommel bonken.

handdoeken bij de schoenen om deze te beschermen

Stap 7: Start de wasmachine

Laat de wasmachine zijn werk doen en vermijd het openen van de deur tijdens de wascyclus om onbalans te voorkomen.

Stap 8: Natuurlijk laten drogen

Haal de schoenen uit de wasmachine zodra de cyclus is voltooid. Stop ze niet in de droger, omdat hitte de materialen kan beschadigen. Laat de schoenen op een goed geventileerde plaats natuurlijk drogen, uit direct zonlicht.

Stap 9: Veters en inlegzolen

Zodra de schoenen droog zijn, plaatst u de veters en inlegzolen terug. Strijk de veters indien nodig voordat u deze terugplaatst. De veters zelf zijn ook te wassen, hiervoor raden we 60 graden aan.

Stap 10: Finishing touch

Nadat uw schoenen zijn gewassen en de veters er weer inzitten, kunt u ze een laatste opfrisbeurt geven met een schoenverfrisser of talkpoeder. Op deze manier kunt u eventuele resterende geuren verwijderen.

Krimpen schoenen in de wasmachine?

Schoenen kunnen door het vele draaien en centrifugeren kromtrekken of krimpen, waardoor het belangrijk is dat u gebruik maakt van de juiste instructies. Als u gebruik maakt van een koude temperatuur (rond de 20 graden) en een lage centrifugeerstand, zit u over het algemeen veilig. Warm water zorgt namelijk voor het krimpen van de stof en kan zelfs leiden tot het smelten van de plastic zool.

Kan ik schoenen samen met kleding wassen?

Het is beter om schoenen apart van kleding te wassen. Schoenen kunnen schuren en de stof van kleding beschadigen. Daarnaast wordt de meeste kleding gewassen op 30 á 40 graden, wat te heet is voor schoenen. Als u toch schoenen en kleding samen wilt wassen, zorg dan dat de schoenen in een waszak zitten om wrijving te verminderen.

Welke instellingen moet ik gebruiken voor het wassen van schoenen?

Kies voor het wassen van schoenen een zachte cyclus met koud water. Op deze manier kunt u het veiligst uw schoenen wassen en kans op schade of krimpen minimaliseren. Wanneer u klaar bent met wassen is het belangrijk om uw schoenen op een natuurlijke manier te laten drogen (uit de zon).

Kunnen sportschoenen worden gewassen in de wasmachine?

Ja, veel sportschoenen kunnen in de wasmachine worden gewassen, vooral als ze gemaakt zijn van materialen zoals canvas of mesh. Hiervoor geldt ook weer de lage temperatuur- en centrifugeerstand.

Ruiken schoenen weer helemaal fris na het wassen?

Ja, het wassen van schoenen in de machine zal over het algemeen alle onaangename geuren verwijderen. Gebruik hiervoor wel mild wasmiddel, en zorg voor een grondige droging. Als er nog steeds geur is, probeer dan een schoenverfrisser na het reinigen.

Kan ik mijn veters ook wassen in de wasmachine?

Ja, veters kunnen ook worden gewassen in de wasmachine. Hier raden we wel een hogere temperatuur voor aan, bijvoorbeeld 60 graden. Het is verstandig om ook veters te wassen in een waszak, om zo beschadiging te voorkomen en u ze makkelijk terug kunt vinden tussen uw kleding.

Zijn Vans geschikt voor in de wasmachine?

Ja, de meeste Vans gemaakt van canvas kunnen veilig in de wasmachine worden gewassen. Kies hiervoor een temperatuur van 20 graden en een lage centrifugeerstand. Let er goed op dat u ze vervolgens natuurlijk laat drogen, en niet in een droger.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst