Sportkleding wassen? 10 tips om de zweetgeur te verwijderen

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 12 September 2023
Hier zijn de beste tips om de zweetlucht uit uw sportkleding te verwijderen. Sportkleding wassen? 10 tips om de zweetgeur te verwijderen

Sporten is geweldig voor uw gezondheid, maar wat minder geweldig is, is de zweetgeur die vaak in de sportkleding blijft hangen. Gelukkig hoeft u niet langer in de vieze zweetlucht te zitten. In dit artikel delen we 10 slimme en effectieve tips om uw sportkleding weer fris te laten ruiken en er als nieuw uit te laten zien.

1. Sportkleding uithangen

Na het dragen van sportkleding is het in eerste instantie een goed idee om deze even uit te hangen voordat u ze in de was gooit. Hang ze op een goed geventileerde plaats (het liefst buiten) om vocht te laten verdampen en de groei van bacteriën te beperken. Dit kan helpen om zweetgeur te verminderen voordat u ze daadwerkelijk wast, en het voorkomt dat ze op een hoopje worden gegooid waar geuren zich kunnen ophopen.

laat sportkleding uithangen

2. Koud(er) water en voorwas

Was uw sportkleding in koud water (rond de 30 graden) en voer indien mogelijk een voorwas uit. Dit helpt om zweet en vuil los te maken zonder de geur te verergeren. Daarnaast is een koude temperatuur beter omdat sportkleding snel krimpt op hoge temperaturen, aangezien dit elastiek aantast.

3. Gebruik speciaal sportwasmiddel

speciaal sportwasmiddel

Kies voor een wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor sportkleding. Deze wasmiddelen bevatten enzymen die geurveroorzakende bacteriën doeltreffend aanpakken, zelfs bij lage temperaturen. U kunt deze vinden in bijna iedere supermarkt (huismerk) en is vaak te herkennen aan het woord sport op de verpakking.

4. Vermijd wasverzachters

Laat wasverzachters achterwege bij het wassen van sportkleding. Ze kunnen de ademende eigenschappen van de stof verminderen, waardoor uw kleding minder effectief vocht kan afvoeren.

5. Keer de sportkleding binnenstebuiten

Draai uw sportkleding binnenstebuiten voordat u ze in de wasmachine plaatst. Dit helpt om zweet en geur effectiever te verwijderen, aangezien de binnenkant van de stof het meest met zweet in aanraking komt.

6. Laat sportkleding niet te lang liggen

Probeer sportkleding niet te lang in een sporttas te laten zitten na het sporten. Vochtige omstandigheden in een afgesloten tas bieden bacteriën de ideale omgeving om zich te vermenigvuldigen en geur te produceren.

7. Droog sportkleding in de zon

Als het weer het toelaat, droog sportkleding dan in direct zonlicht. Zonlicht kan helpen om resterende geuren te verminderen.

8. Geen zon? Laat dan binnen drogen

Als zonlicht geen optie is, vermijd dan de droger. Het is beter om uw kleding binnen op een wasrek te laten drogen, omdat de hitte van een droger de elasticiteit van sportkleding kan aantasten.

9. Azijn als natuurlijk middel

Voeg een kopje azijn toe aan de wasmachine samen met een (sport)wasmiddel. Azijn helpt geuren te neutraliseren en zorgt voor fris ruikende kleding zonder agressieve chemicaliën. Het is ook mogelijk om uw sportwas even te laten weken in een bak met koud water en azijn, voordat u het in de wasmachine doet (ongeveer 10 minuutjes).

sportkleding wassen met azijn

10. Was sportkleding altijd apart

Was sportkleding altijd apart van andere kleding om te voorkomen dat de geur en bacteriën zich verspreiden naar uw andere niet-sport kleding. Dit is de beste manier om de frisheid van al uw andere kleding ook te behouden.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer