Wasmachine trommel draait niet meer, wat nu?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 8 September 2023
In de meeste gevallen is een wasmachine die niet meer draait eenvoudig op te lossen. Wasmachine trommel draait niet meer, wat nu?

Het is even schrikken wanneer uw wasmachine trommel niet meer draait, want waarschijnlijk denkt u gelijk dat u een nieuwe wasmachine moet kopen. Gelukkig is een niet draaiende wasmachine in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen. In dit artikel bespreken we meest voorkomende oorzaken, en wat u er aan kunt doen om uw wasmachine weer te laten draaien.

Deur niet goed gesloten

Een veelvoorkomende oorzaak van een niet-draaiende wasmachine trommel kan zo eenvoudig zijn als de deur die niet goed gesloten is. Moderne wasmachines zijn uitgerust met deursloten die ervoor zorgen dat de deur tijdens het wassen vergrendeld blijft. Als de deur niet correct is gesloten of als het deurslot defect is, kan de wasmachine denken dat de deur open is en de werking stoppen. Controleer altijd of de deur stevig gesloten is voordat u de wasmachine start.

Te veel wasmiddel

Een overmatig gebruik van wasmiddel kan ook leiden tot problemen met de wasmachine. Te veel schuim kan zich ophopen in de trommel, en hierdoor de werking verstoren. Dit kan ertoe leiden dat de trommel niet meer draait. Volg altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel op de verpakking en gebruik geen overmatige hoeveelheden om problemen te voorkomen.

Ongelijk verdeelde lading

Een ongelijk verdeelde lading wasgoed kan ervoor zorgen dat de trommel niet meer draait. Als de kleding zich allemaal aan één kant van de trommel ophoopt, kan dit leiden tot onbalans en kan de wasmachine stoppen om schade te voorkomen. Dit gebeurt vaak wanneer er zware dingen worden gewassen zoals beddengoed of een zwaar kledingstuk.

Er staat nog water in de wasmachine

Sommige wasmachines hebben een veiligheidsmechanisme dat voorkomt dat de trommel draait als er nog water in zit. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verstopte afvoer of een probleem met de afvoerpomp. Als dit het geval is, moet u eerst uw wasmachine leeg laten lopen om te kijken of dit uw wasmachine weer laat draaien.

water uit wasmachine legen

Kledingstuk dat vast zit

Het kan voorkomen dat een kledingstuk tijdens het wassen vast komt te zitten tussen de trommel en de kuip van de wasmachine. Dit kan de trommel blokkeren en voorkomen dat deze draait. Als u denkt dat dit het geval is, schakelt u de wasmachine uit en haalt u de stekker uit het stopcontact. Probeer vervolgens voorzichtig het vastzittende kledingstuk te verwijderen voordat u hem weer probeert te draaien.

Versleten koolborstel

De motor van een wasmachine maakt gebruik van koolborstels om stroom over te brengen. Als deze koolborstels versleten zijn, kan de motor niet goed functioneren en kan de trommel stoppen met draaien. Het vervangen van versleten koolborstels is een taak voor een ervaren technicus en vereist mogelijk professionele reparatie.

Problemen met de aandrijfriem

De aandrijfriem van de wasmachine is essentieel voor het draaien van de trommel. Als de aandrijfriem versleten, gebroken of losgeraakt is, zal de trommel niet draaien. In dat geval zal deze moeten worden vervangen om het probleem op te lossen.

Stroomprobleem

Ten slotte kan een stroomprobleem een oorzaak zijn van een wasmachine die niet draait. Controleer of de wasmachine is aangesloten en dat er geen problemen zijn met de stroomtoevoer. Zorg ervoor dat de zekeringen of de stroomonderbrekers niet zijn uitgeschakeld.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer