Vaatwasser op een wasmachine zetten, is dat verstandig?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 21 September 2023
Een vaatwasser kan op een wasmachine staan, maar niet andersom. Vaatwasser op een wasmachine zetten, is dat verstandig?

Verschillende apparaten maken al het werk in huis tegenwoordig een stuk makkelijker. Eén van die apparaten is de vaatwasser, een onmisbare hulp in de keuken om tijd te besparen op de afwas. Maar wat als u ruimte wilt besparen in uw wasruimte of keuken? Is het verstandig om een vaatwasser op een wasmachine te plaatsen? 

Een vaatwasser kan op een wasmachine staan

Over het algemeen is een wasmachine stevig genoeg om er een vaatwasser bovenop te plaatsen, waardoor u flink wat ruimte kunt besparen. Er zijn ook veel mensen die een wasdroger op hun wasmachine plaatsen, terwijl deze zelfs nog 10 á 15 kilogram zwaarder is.

Naast besparing qua ruimte, maakt u ook efficiënt gebruik van leidingen. Vaak zijn de benodigde water- en afvoerleidingen al aanwezig in de wasruimte voor de wasmachine, waardoor u deze ook voor de vaatwasser kunt gebruiken.

Het is hiervoor wel een aanrader om deze setup in een wasmachine kast te plaatsen. Hierdoor steunt het gewicht van de vaatwasser niet op de wasmachine, en kan de vaatwasser niet ineens aan de loop gaan.

Andersom is het niet mogelijk; een wasmachine kan dus niet op een vaatwasser worden geplaatst. Een wasmachine kan al snel het dubbele gewicht hebben van een vaatwasser, waardoor dit schade kan opleveren.

Handige tips als u uw vaatwasser op de wasmachine gaat zetten

Als u van plan bent om uw vaatwasser op de wasmachine te zetten, hebben we nog een paar handige tips om rekening mee te houden:

  • Ruim de vaatwasser altijd uit: hierdoor kunnen borden of glazen niet vallen of beschadigen wanneer de vaatwasser wat trilt door de wasmachine.
  • Gebruik trillingsdempers: een wasmachine kan nogal trillen tijdens het centrifugeren, en door trillingsdempers te gebruiken kunt u dit verminderen. Hierdoor zal de vaatwasser ook geen onnodige schokken krijgen en staat hij een stuk veiliger.
  • Gebruik antislipmateriaal: om het verschuiven van de vaatwasser te voorkomen, is het handig om antislipmateriaal tussen de twee apparaten te verplaatsen. Naast de stabiliteit kan het ook het geluidsniveau wat verminderen.
  • Wasmachine kast: over het algemeen zijn wasmachine kasten gemaakt voor een wasmachine met droger erboven, maar dit werkt ook met een vaatwasser. Hierdoor hoeft de vaatwasser niet op de wasmachine te steunen.
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer