Wat is vetluis in een wasmachine, en hoe is dit te verwijderen?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 20 September 2023
Vetluis staat voor de ophoping van zeepresten en vuil, en kan makkelijk worden verwijderd. Wat is vetluis in een wasmachine, en hoe is dit te verwijderen?

Vetluis is een ophoping van zeepresten en vuil, en kan eenvoudig uit een wasmachine worden verwijderd. Over het algemeen zal de meeste vetluis al worden verwijderd door het draaien van een hete was op minimaal 90 graden Celsius.

In dit artikel leggen we alles uit over vetluis in een wasmachine. We vertellen u wat vetluis precies is, hoe u dit kunt verwijderen en ook hoe u vetluis vanaf nu kunt voorkomen.

Wat verstaan we onder vetluis?

Vetluis is een informele term die wordt gebruikt om de ophoping van zeepresten, vuil, en bacteriën in wasmachines te beschrijven. Het is geen daadwerkelijke vorm van luis of parasiet, maar eerder een probleem dat optreedt als gevolg van het gebruik van wasmiddelen en de combinatie van vochtige omstandigheden in de wasmachine.

De term vetluis is ontstaan doordat deze ophoping vaak een kleverige, vettige substantie vormt die zich ophoopt in de rubberen rand van de deur, in het zeepbakje en op andere plekken binnenin de wasmachine. Dit kan leiden tot onaangename geuren, verminderde wasprestaties en mogelijk zelfs schimmelgroei.

Om vetluis te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, de wasmachine schoon te houden en speciale reinigingsmethoden toe te passen om deze ophoping te verwijderen en een optimale werking van de machine te behouden.

hoeveelheid vuil in de trommel Voorbeeld van de hoeveelheid vetluis in een wasmachine trommel.

Vetluis verwijderen uit een wasmachine

Het verwijderen van vetluis uit de wasmachine vereist enkele specifieke stappen. Volg de onderstaande stappen om uw wasmachine weer vrij van vetluis te maken.

Benodigdheden:

 • Azijn
 • Baking soda
 • Oude tandenborstel of andere zachte borstel
 • Doek of spons
 • Emmer
 • Eventueel een speciale wasmachinereiniger

Stap 1: Reinig het zeepbakje en pluisfilter

Haal beide het zeepbakje en de pluizenfilter uit de wasmachine. Laat deze beide weken in een emmer met warm water en azijn. Gebruik een oude tandenborstel om eventuele aangekoekte resten voorzichtig te verwijderen.

Stap 2: Maak het deurrubber schoon

Maak een oplossing van gelijke delen water en azijn. Doop een doek in deze oplossing en veeg het deurrubber grondig schoon. Ook hier kunt u een oude tandenborstel gebruiken om moeilijk bereikbare plekjes schoon te maken.

Stap 3: Voer een lege kookwas uit

Giet ongeveer 200 ml azijn in de lege trommel van de wasmachine. Draai een wascyclus op de hoogst mogelijke temperatuur. De azijn zal helpen om zeepresten en vuil los te maken en weg te spoelen.

Laat uw wasmachine voor elke spoelcyclus in dit stappenplan ook centrifugeren, zodat hij al het water goed afpompt.

Stap 4: Reinig de binnenkant van de trommel

Strooi wat baking soda in de trommel (ongeveer 100 gram). Draai nogmaals een lege wascyclus op een hoge temperatuur. De baking soda helpt bij het verwijderen van vieze geuren en restanten.

Stap 5: Draai een laatste spoelcyclus

Draai een laatste spoelcyclus met alleen water om eventuele resterende azijn- en baking soda-resten weg te spoelen. Hierna zal uw wasmachine weer geheel vrij van vetluis zijn.

Hoe kan vetluis worden voorkomen?

Nu uw wasmachine weer vrij is van vetluis, wilt u natuurlijk niet dat vetluis zich in de toekomst opnieuw vormt. Er zijn meerdere maatregelen die u kunt nemen om de vorming van vetluis te verminderen:

 • Minder wasmiddel gebruiken: Overmatig gebruik van wasmiddel kan leiden tot ophoping van zeepresten. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel volgens de instructies op de verpakking.
 • Gebruik vloeibaar wasmiddel: Vloeibaar wasmiddel heeft de neiging om minder residu achter te laten dan poederwasmiddel.
 • Deur openlaten na het wassen: Laat na elke wasbeurt de deur van de wasmachine openstaan om vocht te laten verdampen en schimmelgroei te voorkomen.
 • Verwijder natte kleding direct: Haal natte kleding zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat de cyclus is voltooid om te voorkomen dat vocht zich ophoopt.
 • Zeepbakje en pluizenfilter schoonmaken: Maak het zeepbakje en de pluizenfilter regelmatig schoon om te voorkomen dat zeepresten zich hierin ophopen.
 • Draai regelmatig een onderhoudswas: Draai af en toe een lege kookwas op een hoge temperatuur om de wasmachine grondig schoon te spoelen.
Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst