Vetvlekken verwijderen uit kleding (8 tips)

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 15 September 2023
Een spatje olie of knoeien tijdens het eten hoeft uw kleding niet voorgoed te verpesten. Het verwijderen van een vetvlek is namelijk erg eenvoudig. Vetvlekken verwijderen uit kleding (8 tips)

Of het nu gaat om een ongelukje tijdens het eten of een knoeipartij in de keuken, vetvlekken op kleding zijn een veelvoorkomend probleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben.

Gelukkig hoeft een vetvlek geen permanente schade aan te richten aan uw favoriete kleding. Wij geven 8 handige tips om alle vetvlekken makkelijk te verwijderen uit uw kleding.

Tip 1: Afwasmiddel

Snel de vetvlek uit uw kleding halen? Afwasmiddel is een krachtig middel om vetvlekken te verwijderen. Breng een kleine hoeveelheid afwasmiddel rechtstreeks aan op de vlek, en wrijf zachtjes met uw vingers om het in de stof te laten trekken. Laat het enkele minuten zitten en was uw kledingstuk vervolgens zoals gewoonlijk in de wasmachine. Op deze manier zullen bijna alle vetvlekken direct verwijderd zijn.

Tip 2: Speciale vlekverwijderaars

Er zijn verschillende speciale vlekverwijderaars die speciaal zijn gemaakt om vetvlekken op een snelle en krachtige manier te verwijderen uit kleding. Dit soort vlekverwijderaars bevatten ingrediënten die vet afbreken, waardoor ze de vlekken op een effectieve manier uit de vezels halen. Per speciale vlekverwijderaar zit er verschil in gebruik, dus lees goed de bijsluiter.

Tip 3: Maïzena of talkpoeder

Maïzena of talkpoeder kan helpen bij het absorberen van het overtollige vet uit de vlek. Strooi een ruime hoeveelheid maïzena of talkpoeder over de vlek en laat het enkele uren of zelfs een nacht intrekken. Borstel daarna voorzichtig het poeder weg en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.

Tip 4: Schoonmaakazijn (voor suède kleding)

Om vetvlekken uit suède kleding te verwijderen, raden we aan om azijn op een tandenborstel te doen en hiermee zachtjes over de stof te wrijven. Pas op dat u niet te hard boent, want dat kan er voor zorgen dat de vetvlekken verspreiden.

vetvlek verwijderen met tandenborstel en schoonmaakazijn Vetvlek verwijderen met tandenborstel en schoonmaakazijn.

Tip 5: Citroensap

Citroensap staat bekend om zijn vetoplossende eigenschappen. Breng een beetje citroensap aan op de vetvlek, wrijf zachtjes en laat het een tijdje inwerken voordat u het kledingstuk wast. Wees voorzichtig met citroensap op gekleurde kleding, omdat het blekende eigenschappen kan hebben.

Tip 6: Vloeibaar wasmiddel

Als uw kleding is gemaakt van polyester, dan is vloeibaar wasmiddel de beste manier om een vetvlek te verwijderen. Was uw kledingstuk gewoon op normale wijze met gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel om zo de vetvlek te verwijderen.

Tip 7: Wasbenzine

Als u niet gelijk heeft gezien dat er een vetvlek in uw kleding is gekomen, dan is hij een stuk moeilijker te verwijderen. Wasbenzine is hiervoor alsnog een goede oplossing. Dep een doekje met wat wasbenzine op de vetvlek, en was uw kledingstuk vervolgens in de wasmachine.

Tip 8: Vermijd altijd warm water

Wanneer een vetvlek net nieuw is en u er wat mee wilt proberen, is het belangrijk om altijd te kiezen voor koud water. Warm water zorgt er namelijk voor dat vette vlekken nog sneller in kleding trekken, wat natuurlijk niet de bedoeling.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer