Viscose wassen, strijken en drogen: de beste manieren

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 12 September 2023
Met viscose kleding moet zorgvuldig worden omgegaan. Viscose wassen, strijken en drogen: de beste manieren

Viscose, ook wel bekend als kunstzijde, is een populaire stof in de modewereld vanwege zijn zachte, soepele en ademende eigenschappen. Het is gemaakt van natuurlijke vezels, meestal cellulose uit houtpulp, wat het een duurzaam alternatief maakt voor synthetische materialen.

Als u viscose kleding heeft, is het belangrijk om te weten hoe u deze op de juiste manier moet wassen en strijken om de stof in goede staat te houden. In dit artikel bespreken we de beste manieren om viscose te wassen en te strijken.

Wassen van viscose in de wasmachine

Aangezien viscose een erg kwetsbare stof is, moet het wassen ervan voorzichtig gebeuren. Over het algemeen kunt u viscose gewoon wassen op een lage temperatuur in de wasmachine, rond de 30 graden. Het is daarnaast alsnog altijd belangrijk om het wasvoorschrift op het etiket van uw kleding te lezen. Viscose kent namelijk een krimp van 3 tot 6% door het wassen, waardoor dit extra belangrijk is om op te letten.

viscose wasinstructies Wasinstructies van een viscose kledingstuk.

Naast het handmatig kiezen van een lage temperatuur, zijn er ook vaak speciale wasprogramma’s voor viscose te vinden op een wasmachine. Deze worden vaak een wol- of zijdeprogramma genoemd, omdat deze stoffen op dezelfde manier worden gewassen.

Over het algemeen wordt aangeraden om ook een speciaal wasmiddel voor wol te gebruiken. Dit is echter niet verplicht, en u kunt het ook goed redden met een neutraal wasmiddel (zonder bleek) in combinatie met wasverzachter.

Het is tot slot erg belangrijk om viscose niet op een hoge stand te centrifugeren, omdat het namelijk erg snel kreukt.

Viscose met de hand wassen

Als u viscose met de hand wilt wassen, dan moet u net als met de wasmachine ook een lage temperatuur gebruiken van maximaal 30 graden Celsius. Maak een sopje van lauw water en een neutraal wasmiddel (zonder bleek), en stop de viscose kleding er in. Let er op dat u niet te hard wrijft en boent, omdat viscose erg makkelijk beschadigd. Doop de viscose kleding daarom voorzichtig op en neer in het sopje en spoel het vervolgens voorzichtig uit.

viscose handwas

Viscose drogen

Vanwege de kwetsbaarheid is het niet verstandig om viscose in de droger te doen. Het kan in een wasdroger namelijk snel doen krimpen, waardoor de voorkeur uit gaat naar het liggend laten drogen. Ook kunt u het op een hanger hangen en het in de buitenlucht laten drogen. Let er hierbij op dat u hem niet in de zon hangt, omdat viscose hier vatbaar voor is.

Als u viscose met de hand heeft gewassen, wring het dan nooit uit. Op deze manier beschadigt u de stof namelijk. De beste manier is om het kledingstuk strak op te rollen in een handdoek, en op deze manier het water er uit te halen.

Strijken van viscose

Aangezien viscose zo gevoelig is voor kreuken, is de kans groot dat u uw viscose kleding altijd moet strijken. Daarnaast kunt u door te strijken het krimpen van wassen ook wat tegengaan, omdat viscose door het strijken weer een beetje uitzet.

Het beste moment om dit te doen is wanneer de kleding nog een beetje vochtig is. Strijk viscose kleding altijd aan de binnenkant en op een lage temperatuur. Als u met een te hete temperatuur gaat strijken kan de stof namelijk gaan smelten en er komt een vage waas overheen.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst