Was stinkt na het wassen, hoe is dit te voorkomen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 6 September 2023
Als uw was nog stinkt na het wassen, is dit vaak makkelijk op te lossen. Was stinkt na het wassen, hoe is dit te voorkomen?

Iedereen kent het wel: u heeft zojuist een frisse lading wasgoed uit de wasmachine gehaald, maar in plaats van de heerlijke geur van pas gewassen kleding, ruikt u een onaangename geur - net of uw kleding nog vies is.

Gelukkig zijn er verschillende redenen waarom was kan gaan stinken en nog belangrijker, manieren om dit te voorkomen. In dit artikel bespreken we tips zodat uw wasgoed vanaf nu altijd fris zal ruiken.

Was stinkt na het wassen

Het komt best vaak voor dat wasgoed na het wassen stinkt, zelfs als er veel wasmiddel is gebruikt. Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals:

  • Te veel wasmiddel: Een overmaat aan wasmiddel kan zich ophopen in uw kleding, wat kan leiden tot een muffe geur. Zorg ervoor dat u de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt volgens de instructies op de verpakking.
  • Slechte spoeling: Onvoldoende spoelen van uw wasgoed kan zeepresten achterlaten, waardoor de stank ontstaat. Gebruik een extra spoelcyclus als uw wasmachine deze optie heeft.
  • Te veel was in één keer: Het overladen van de wasmachine kan ervoor zorgen dat de kleding niet goed schoon wordt. Hierdoor kan vuil en zweet zich ophopen en een onaangename geur veroorzaken.

Om stinkende was na het wassen te voorkomen, is het dus essentieel om de juiste wasroutine te volgen. Meet uw wasmiddel zorgvuldig af, zorg voor voldoende spoeling en vermijd overbelading van de wasmachine.

Was uit de droger stinkt

Stinkt uw was wanneer het uit de droger komt? De kans is groot dat het dan al stonk toen het uit de wasmachine komt, omdat dit vaak de grootste oorzaak is. Mocht de vieze geur toch zijn ontstaan door de droger, dan is het verstandig om deze goed te reinigen.

Dit kunt u eenvoudig doen met een nat doekje en wat schoonmaakmiddel (of azijn). Doe dit doekje in de droger, en zet hem aan. Het natte doekje met schoonmaakmiddel zal er voor zorgen dat de vieze geur uit de droger wordt verwijderd, zodat uw gedroogde was weer lekker kan ruiken.

Was stinkt na het drogen op een wasrek

Het kan ook gebeuren dat uw was nog stinkt nadat u het heeft laten drogen op het wasrek. Dit gebeurt vooral wanneer u uw wasrek binnen heeft hangen, zodat voldoende luchtcirculatie. Hierdoor kunnen vezels vochtig worden en een muffe geur ontwikkelen. Daarnaast is het ook belangrijk om kleding de ruimte te geven en deze dus niet tegen elkaar aan te hangen - hierdoor kan het namelijk veel beter drogen.

Schone was stinkt in de kast

Soms kan zelfs schone was in de kast na verloop van tijd een onaangename geur ontwikkelen. Dit kan worden veroorzaakt door onvoldoende luchtcirculatie in de kast, wat vochtigheid kan bevorderen en geurtjes kan laten ontstaan. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed geventileerde kast en ervoor te zorgen dat alle kleding schoon en droog is voordat u het opbergt om vieze geurtjes te voorkomen.

Tip: voeg een frisse geur toe met etherische olie

Aromatherapie biedt een verkwikkende en natuurlijke manier om uw wasgoed een heerlijk frisse geur te geven. Voeg enkele druppels etherische oliën zoals lavendel, eucalyptus of citroen toe aan een katoenen doek en leg deze bij uw kleding in de droger of in de kast. Tijdens het drogen of opbergen verspreiden de oliën een heerlijke geur die uw kleding een extra vleugje frisheid geeft.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer