Wasmachine met 1400 of 1600 toeren, wat is het verschil?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 29 August 2023
Hoe meer toeren een wasmachine heeft, des te droger uw was uit de machine komt. Wasmachine met 1400 of 1600 toeren, wat is het verschil?

Wanneer u op zoek gaat naar een wasmachine, komt u vaak al snel het toerental tegen. Zo zijn er wasmachines met 1200, 1400 en 1600 toeren, maar wat betekent het toerental precies?

Het aantal toeren van een wasmachine geeft aan hoe vaak de wasmachine per minuut ronddraait tijdens het centrifugeren. Over het algemeen geldt dat hoe meer toeren hij heeft, des te droger uw was uit de wasmachine komt.

In dit artikel gaan we verder in op het toerental van wasmachines, en bekijken we het verschil tussen 1400 en 1600 toeren.

Wat houdt het toerental in?

Het toerental van een wasmachine verwijst naar het aantal omwentelingen dat de trommel van de machine maakt per minuut tijdens het centrifugeren. Het centrifugeren is een essentiële fase in het wasproces, waarbij overtollig water uit uw kleding wordt verwijderd. Dit heeft directe invloed op de droogtijd van uw wasgoed en kan ook van invloed zijn op de kwaliteit van het gewassen materiaal.

Over het algemeen geldt: hoe hoger het toerental, hoe krachtiger het centrifugeproces. Dit betekent dat een hoger aantal toeren resulteert in een efficiëntere verwijdering van water uit de kleding. Hierdoor komt uw was droger uit de machine en kan het sneller drogen wanneer u het ophangt of in de droger plaatst.

Aantal toeren Restvochtpercentage Slijtage
1600 44% Meer
1400 50% Gemiddeld
1200 52% Weinig

Het verschil tussen de verschillende hoeveelheid toeren is ook te zien aan het restvochtpercentage. Hoe lager het restvochtpercentage, des te droger de was uit de wasmachine zal komen.

Let er goed op dat als er bij een wasmachine een toerental wordt vermeld, dat dit het maximum aantal toeren is waarop hij kan centrifugeren. U kunt dit toerental altijd verlagen, waardoor u met een 1600 toeren wasmachine ook op 1400 toeren kunt centrifugeren.

Wasmachines met 1600 toeren

Een wasmachine met 1600 toeren biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de krachtige centrifuge voor een restvochtpercentage van maar 44%, waardoor uw was redelijk droog uit de machine komt.

Dit kan een groot verschil maken, vooral als u geen droger gebruikt en afhankelijk bent van het natuurlijk drogen van uw kleding. Door het lagere restvochtpercentage kunt u uw kleding ook makkelijker zonder droger laten drogen, wat weer scheelt qua kosten.

Daarnaast kan een hoger toerental ook helpen om restjes wasmiddel en wasverzachter grondiger uit uw kleding te spoelen, wat resulteert in schonere en frissere kledingstukken.

Helaas kunnen sommige kwetsbare stoffen, zoals zijde of wol, mogelijk te lijden hebben onder het intense centrifugeren op 1600 toeren. Het is daarom belangrijk om het wasetiket van uw kledingstukken te controleren voordat u ze in een machine met zo'n hoog toerental plaatst.

Wasmachines met 1400 toeren

De meeste wasmachines zijn tegenwoordig voorzien van 1400 toeren, een mooie middenweg tussen 1200 en 1600. Het restvochtpercentage van een wasmachine met 1400 toeren ligt rond de 50%, wat 6% lager is dan centrifugeren met 1600 toeren. Daarnaast treedt er ook minder slijtage op vergeleken met een model die 1600 toeren heeft, wat beter is voor de kwaliteit van uw kleding en andere wasgoed.

1400 toeren op een wasmachine

Doordat het restvochtpercentage van een wasmachine met 1400 toeren wat hoger is dan bij 1600 toeren, is het handig om ook een droger te hebben. Het hogere restvochtpercentage zorgt er namelijk voor dat uw was moeilijker door lucht zal kunnen drogen.

Er zijn ook wasmachines met 1200 toeren

Kiest u voor een bovenlader wasmachine? Deze hebben vaak een maximaal toerental van 1200. Het voordeel hiervan is dat de slijtage van kleding veel lager ligt dan met 1400 tot 1600 toeren. Het restvochtpercentage ligt wel rond de 52%, waardoor een goede wasdroger wel nodig is om uw kleding goed droog te krijgen.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst