Wasmachine centrifugeert niet, wat moet ik doen?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 15 September 2023
Een wasmachine die niet meer centrifugeert is vaak eenvoudig op te lossen. Wasmachine centrifugeert niet, wat moet ik doen?

Een zware lading wasgoed wacht op zijn verlossing uit de wasmachine, maar tot uw verbazing centrifugeert het apparaat niet zoals hij normaal wel hoort te doen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de meeste eenvoudig op te lossen zijn. In dit artikel bespreken we wat u moet doen als uw wasmachine niet meer centrifugeert.

Verstopt filter

Een verstopt filter is vaak de boosdoener achter een wasmachine die niet centrifugeert. Het filter, meestal gelegen aan de voorkant van de machine, raakt na verloop van tijd verstopt door pluisjes, vuil en kleine voorwerpen die in de was terechtkomen. Dit kan de waterafvoer belemmeren en zo het centrifugeren verstoren.

Om het verstopte filter schoon te maken, volgt u de volgende stappen:

  1. Schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  2. Open het klepje van de wasmachine (vaak onderaan aan de voorkant te vinden).
  3. Pak een kom en zet deze onder het klepje. Als uw wasmachine een afvoerslang heeft, haal deze er een stukje uit en laat het water in de kom lopen.
  4. Haal vervolgens de filter uit de wasmachine, verwijder nodige objecten en spoel hem af onder de kraan. U kunt ook de ruimte waar de filter in zit inspecteren op mogelijke verstoppingen.
  5. Stop vervolgens de filter terug in de wasmachine, en sluit hem weer aan. Kijk vervolgens of dit het probleem heeft opgelost.

Mocht u hier niet helemaal uitkomen, hebben we ook nog een uitgebreide uitleg voor het schoonmaken van een filter gemaakt.

Water blijft staan (pompt niet af)

Als uw wasmachine niet afpompt en er water blijft staan, dan start hij uit veiligheid ook niet met centrifugeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het bovengenoemde verstopte filter. Naast het verstopte filter, zijn er nog een aantal andere mogelijke oorzaken.

water blijft staan in wasmachine

Geblokkeerde afvoerslang

Het is belangrijk om de afvoerslang te controleren op verstoppingen of een mogelijke knik in de slang. De afvoerslang is te vinden aan de achterkant van de wasmachine, welke wordt gebruikt om water af te pompen in de afvoer.

Afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis

Het is belangrijk dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis is gestoken. Als dit het geval is, kan er een sifon effect optreden, waardoor het water niet goed kan worden afgevoerd. Zorg ervoor dat de afvoerslang niet verder dan 10 á 15 cm in de afvoerbuis is gestoken voor een soepele waterafvoer.

Vaste afvoer is verstopt

Als geen van de bovenstaande oorzaken voor het probleem zorgen, kan de verstopping zich dieper in de afvoerleiding bevinden. In dit geval kan het nodig zijn om de afvoerleiding te ontstoppen met behulp van een ontstoppingsmiddel of een ontstoppingsveer. Zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en volg de instructies van de fabrikant bij het ontstoppen van de afvoerleiding.

Lees ook: Wasmachine leeg laten lopen, hoe werkt dat?

Onbalans in de trommel

Een andere veelvoorkomende reden waarom een wasmachine niet meer centrifugeert, is een ongebalanceerde lading in de trommel. Wanneer de was in de trommel niet gelijkmatig is verdeeld, kan een wasmachine niet goed centrifugeren. Dit komt doordat de machine probeert te voorkomen dat deze uit balans raakt, om zo schade aan het apparaat te vermijden.

Voorbeeld van een ongebalanceerde wasmachine.

Om dit probleem op te lossen, kunt u het beste uw wasprogramma stopzetten en de stekker uit het stopcontact halen. Open vervolgens de deur, en controleer of er geen grote hoeveelheden wasgoed opgehoopt zitten aan één kant. Verdeel de lading gelijkmatig over de trommel, en verwijder eventueel wat wasgoed als er echt te veel in zit.

Last van zeepresten

Wanneer u vaak net te veel wasmiddel en wasverzachter gebruikt, kan het zijn dat zeepresten aankoeken in de trommel. Zeepresten kunnen namelijk de waterafvoer belemmeren en de werking van de machine verstoren, waardoor hij mogelijk niet meer kan centrifugeren.

In dat geval moet u uw wasmachine schoonmaken om de zeepresten te verwijderen. Hiervoor kunt u soda in de wasmachine gooien, en een kookwas te draaien op 95 graden.

Daarnaast is het ook een goed plan om in de toekomst wat minder wasmiddel te gebruiken. Kijk altijd op de verpakking van het wasmiddel naar de aanbevolen hoeveelheid om te gebruiken.

Kapotte aandrijfriem

De aandrijfriem is verantwoordelijk voor het overbrengen van de kracht van de motor naar de trommel, wat essentieel is voor het centrifugeren. Wanneer deze versleten is of helemaal niet meer werkt, zal de wasmachine dus niet meer kunnen centrifugeren (of misschien alleen op een lage snelheid). Een kapotte aandrijfriem is snel te herkennen aan een wasmachine die lawaai maakt of een trommel die niet meer draait.

Het vervangen van de aandrijfriem is een lastige klus, die we niet aanraden om zelf te proberen. U kunt eventueel proberen om de instructies van bovenstaande video te volgen. Lukt dit niet? Dan is het beste om hiervoor een wasmachine monteur in te schakelen.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst