Gaat de deur van uw wasmachine niet meer open? Dit kunt u doen

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 29 August 2023
Wanneer de deur van een wasmachine vast zit, is deze alsnog vaak eenvoudig open te krijgen. Gaat de deur van uw wasmachine niet meer open? Dit kunt u doen

Het kan vervelend zijn wanneer de deur van een wasmachine niet meer open wilt gaan. Er zijn verschillende redenen waar dit aan kan liggen, en gelukkig is er voor elke reden vaak een eenvoudige oplossing. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een vastzittende wasmachinedeur en geven we praktische tips over wat u kunt doen om het probleem op te lossen.

Het maakt niet uit wat voor wasmachine u heeft, de onderstaande tips werken voor alle merken inclusief Miele, Bosch, Beko en Samsung.

1. Vertraagde ontgrendeling

Sommige wasmachines hebben een vertraging voordat de deur ontgrendelt nadat het programma is voltooid. Dit is een beveiligingsfunctie om te voorkomen dat de deur onmiddellijk opengaat na het einde van de cyclus. Wacht een paar minuten nadat het programma is beëindigd en probeer het dan opnieuw.

2. Het kinderslot staat aan

Een andere reden waarom de deur van uw wasmachine mogelijk niet opengaat, is als het kinderslot per ongeluk is geactiveerd. Moderne wasmachines zijn vaak uitgerust met een kinderslotfunctie om te voorkomen dat nieuwsgierige handjes het apparaat kunnen openen tijdens een wascyclus.

Als u merkt dat de deur niet opengaat, controleer dan of het kinderslot is ingeschakeld. Raadpleeg de handleiding van uw wasmachine om te leren hoe u het kinderslot kunt uitschakelen en de deur kunt ontgrendelen. Vaak moet u hiervoor bepaalde knoppen ingedrukt houden.

3. Water niet volledig afgevoerd

Een veelvoorkomende oorzaak van een deur die niet opengaat, is dat er nog water in de trommel zit. Moderne wasmachines zijn uitgerust met beveiligingen die voorkomen dat de deur opent als er nog water aanwezig is. Als het water niet volledig is afgevoerd, kunt u proberen uw wasmachine opnieuw te laten centrifugeren of gebruik te maken van de afpomp functie (indien aanwezig).

Mocht dit ook niet werken, dan is er waarschijnlijk één van de volgende dingen aan de hand:

  • Verstopte filter bij de pomp
  • Afvoer(slang) zit verstopt
  • Schoep van de afvoerpomp is geblokkeerd

4. Elektrische storing

Soms kan een elektrische storing ervoor zorgen dat de deur niet ontgrendelt. Controleer of de wasmachine is uitgeschakeld en probeer vervolgens de stekker uit het stopcontact te halen en weer in te pluggen. Dit kan helpen om het systeem te resetten en mogelijk de deur te ontgrendelen.

5. Een te volle trommel

Als de trommel van de wasmachine te vol is beladen, kan dit ervoor zorgen dat de deur niet opengaat. Dit komt doordat de druk van de kleding de deur vergrendeld houdt. In dat geval kunt u even wachten, want na verloop van tijd kan de druk verminderen doordat kleding wat inkrimpt.

Mocht dat niet werken, kunt u indien beschikbaar gebruik maken van een noodontgrendeling. Dit is vaak een klein hendeltje of koordje die ergens aan de voorkant te vinden is. Let er wel op dat als u dit doet, er geen water in uw wasmachine staat.

6. Mechanisch defect

Als geen van de bovenstaande stappen werkt en de deur blijft vastzitten, raden we aan om professionele hulp in te schakelen. Een monteur kan de situatie grondig beoordelen en indien nodig de deur veilig openen en eventuele schade repareren.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst