Kan een wasmachine worden geplaatst in een badkamer?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 12 September 2023
Een wasmachine kan in een badkamer worden geplaatst, maar er zijn een aantal dingen om op te letten. Kan een wasmachine worden geplaatst in een badkamer?

Een wasmachine in de badkamer: praktisch of problematisch? Het kan zijn dat u er bijvoorbeeld in de keuken of andere ruimtes van uw huis geen plaats meer voor heeft, waardoor dit nog de enige mogelijkheid is. Wij leggen u uit of een wasmachine in de badkamer kan worden geplaatst, en waar u goed op moet letten.

Mag een wasmachine in de badkamer staan?

Een wasmachine kan zeker worden geplaatst in de badkamer, maar er zijn wel veel punten om rekening mee te houden. Zo gaat water natuurlijk niet goed samen met elektriciteit, en kan een vochtige ruimte zorgen voor schimmelvorming in een wasmachine.

Wanneer u er voor kiest om uw wasmachine in de badkamer te plaatsen, moet deze in zone 2 of 3 staan. De zones zijn afhankelijk van de indeling, zoals uw wastafel en douche. De zones geven aan hoe ver deze af staan van bijvoorbeeld uw douche, en geven zo aan hoe goed uw wasmachine afgeschermd is tegen vocht.

zones badkamer Zones in een badkamer (bron: Elektramat)

Zone 2 staat hier voor de ruimte tussen 0 en 60 cm naast uw douchecabine. Zone 3 staat voor 60 cm afstand vanaf uw douchecabine of bad. In beide zones kunt u veilig uw wasmachine monteren met een trekschakelaar.

Trekschakelaar aanleggen

Als u uw wasmachine wilt plaatsen in de badkamer, moet u deze dus monteren met een trekschakelaar. U kunt met de volgende stappen een trekschakelaar aanleggen:

  1. Zorg dat de stroom is uitgeschakeld, en verwijder het kapje dat op de trekschakelaar zit.
  2. Kijk waar u de trekschakelaar wilt bevestigen. Boor 4 gaten in de muur en monteer de achterwand van de trekschakelaar met pluggen en schroeven.
  3. Sluit de draden van de aanvoerleiding aan. De bruine draad gaat op de P-klem, de blauwe op de klem ernaast en de geel-groene draad op de aardeklem van de trekschakelaar.
  4. De stekker kan nu van het wasmachinesnoer worden geknipt.
  5. Leg een paar centimeter draden blood met een striptang. Let op: stel de striptang goed af, zodat de isolatielaag van het snoer niet beschadigd.
  6. Steek het snoer door de afsluitdop van de trekschakelaar en bevestig de draden aan de juiste polen.
  7. Zet het kapje weer terug op de trekschakelaar, kijk of alles goed is aangesloten en bevestig het touwtje.

Kan een droger ook in de badkamer?

Ook een condensdroger of warmtepompdroger kan op dezelfde manier worden geplaatst in een badkamer. Het is hierbij belangrijk dat er een afvoer voor aanwezig is (indien nodig). Een droger moet in de badkamer ook in zone 2 of 3 worden geplaatst.

Het is belangrijk om er op te letten dat de trekschakelaar en groep die u heeft gebruik geschikt is om twee apparaten op aan te sluiten. Als dit niet het geval is, zult u de droger op een aparte groep moeten aansluiten.

Zorg voor goede ventilatie

Bij het plaatsen van een wasmachine of wasdroger in de badkamer is goede ventilatie cruciaal. Zonder goede ventilatie is een badkamer gemiddeld warmer en vochtiger, zeker als u regelmatig met meerdere personen gaat douchen. In een badkamer met slechte ventilatie is de temperatuur hoger, waardoor het verschil tussen de omgevingstemperatuur en de warmte die door de droogtrommel wordt gegenereerd te klein is. Hierdoor zal was minder snel drogen met een wasdroger.

Daarnaast kan vocht ook zorgen voor schimmelvorming in de wasmachine. Na een wasbeurt is het namelijk belangrijk om de deur open te zetten zodat hij kan drogen. Wanneer hij in een vochtige ruimte staat, zal de wasmachine langer vochtig blijven dan nodig en is de kans op schimmelvorming groter.

Een aantal tips voor een minder vochtige badkamer:

  • Plaats een krachtige afzuigventilator, en laat deze na het douchen minstens 15 minuten draaien.
  • Laat een raam open staan na het douchen.
  • Overweeg eventueel om een luchtontvochtiger te plaatsen.
Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer