Wasmachine leeg laten lopen, hoe werkt dat?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 30 August 2023
Wanneer uw wasmachine het water niet goed afpompt, zult u hem zelf leeg moeten laten lopen. Wasmachine leeg laten lopen, hoe werkt dat?

Wasmachines zijn ingewikkelde apparaten, waar ook wel eens iets mis mee kan zijn. Zo kan het dus ook zijn dat een wasmachine het water niet afpompt, en er dus water in blijft staan. Wanneer uw wasmachine niet meer afpompt, is de enige oplossing om de wasmachine leeg te laten lopen. Wij leggen u in dit artikel uit hoe u dit doet.

Voornaamste oorzaak: vastzittende voorwerpen

Één van de meest voorkomende redenen waarom een wasmachine water kan laten staan, is de aanwezigheid van vastzittende voorwerpen. Deze kunnen tijdens het wassen per ongeluk in de machine terechtkomen en de normale werking verstoren.

Hierdoor kan water niet goed worden afgevoerd, wat resulteert in een wasmachine die na de cyclus nog steeds water bevat. Enkele mogelijke voorwerpen die dit probleem kunnen veroorzaken zijn:

  • Kleine voorwerpen zoals muntjes, haarspelden of paperclips.
  • Pluizen en vezels die loskomen van kleding.
  • Verstopte afvoerpomp of -slang door overmatig hoeveelheid wasmiddel.

Wasmachine leeg laten lopen

Als uw wasmachine water blijft vasthouden na een wascyclus, kan dit een frustrerend probleem zijn. Gelukkig zijn er stappen die u handmatig kunt nemen om het water uit de machine te laten lopen. Hier is een stapsgewijze handleiding om u te helpen.

Benodigdheden:

  • Een emmer of kom
  • Een handdoek of dweil (om eventueel gemorst water op te vangen)
  • Tang (optioneel, om voorwerpen uit de afvoerpomp te verwijderen)

Schakel de wasmachine volledig uit voordat u begint. Plaats een kom of emmer onder de afvoer van de wasmachine om het water straks op te vangen, en leg hier eventueel nog een handdoek of dweil onder.

Zoek de afvoerslang, en verwijder voorzichtig de afvoerstop zodat het water in de kom of emmer kan stromen. Laat het water rustig weglopen en houd de emmer in de gaten, afhankelijk van de hoeveelheid water.

water van filter opvangen met bakje

Gebruik een tang om eventuele verstoppingen te verwijderen indien het water niet goed wegloopt, zorg er wel zeker voor dat de machine is uitgeschakeld als u dit probeert.

Wanneer het water is weggevloeid, stopt u de afvoerstop weer op de slang en sluit u het klepje. Controleer vervolgens of al het achtergebleven water is weggelopen uit de trommel.

Als het probleem blijft bestaan, is verdere onderzoek naar de oorzaak aan te raden. Er zijn gelukkig genoeg reparateurs die genoeg verstand hebben van wasmachines om u verder te helpen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer