Wat moet ik doen als de wasmachine lekt?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 6 September 2023
Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van een lekkende wasmachine. Wat moet ik doen als de wasmachine lekt?

Een plotselinge plas water rondom uw wasmachine kan een vervelende verrassing zijn. Maar maakt u zich geen zorgen, want in dit artikel gaan we u alles vertellen over wat u moet doen als de wasmachine begint te lekken. Er zijn namelijk verschillende oorzaken van dit vervelende probleem.

Lekkende aan- of afvoerslang

Één van de meest voorkomende oorzaken van een lekkende wasmachine is een defecte of losgekoppelde aan- of afvoerslang. Dit kan resulteren in water dat uit de slang druipt, met een natte vloer als gevolg. Zorg ervoor dat de slangen correct zijn aangesloten en vrij zijn van scheuren of breuken om dit probleem te verhelpen.

Afvoerpijp lekt

Een lekkende afvoerpijp kan tot waterproblemen leiden. Dit kan gebeuren als de afvoerpijp niet goed is aangesloten of beschadigd is. Het water dat tijdens het afvoeren uit de wasmachine stroomt, kan langs de lekkende pijp druppelen en de vloer nat maken. Controleer de staat van de afvoerpijp en herstel eventuele schade.

Lekkende wasmiddellade

Als uw wasmiddellade lekt, dan kan het zijn dat er wasmiddel is opgehoopt waardoor hij overloopt. In dat geval is het verstandig om het zeepbakje goed schoon te maken. U doet dit door de lade er uit te halen, en hem onder de kraan schoon te maken met een spons.

wasmiddellade met veel opgehoopte restjes

Deur sluit niet goed

Als de deur van de wasmachine niet goed sluit, kan dit waterlekkage veroorzaken tijdens het wassen. Dit kan leiden tot onnodige rommel en mogelijke schade aan de vloer. Zorg ervoor dat de deur volledig sluit en goed afdicht om dit probleem te verhelpen.

Verstopte afvoer

Een verstopte afvoer kan leiden tot problemen met het wegstromen van water uit de wasmachine. Als het water niet goed kan weglopen, kan het zich ophopen en uiteindelijk uit de machine lekken. Controleer en reinig de afvoer om deze verstoppingen te verwijderen.

Scheur in de rubberen rand

Een gescheurde of versleten rubberen deurafdichting kan lekkages veroorzaken tijdens het wasproces. Inspecteer de afdichting zorgvuldig en vervang deze indien nodig om verdere lekkages te voorkomen. Als uw wasmachine nog binnen de garantieperiode zit, kunt u ook contact opnemen met de verkoper.

problemen met de rubberen rand

Water uit de onderkant van de machine

Wanneer er water uit de onderkant van uw wasmachine komt, kan het zijn dat het filter aan de voorkant niet goed dicht zit. Om dit te controleren opent u het klepje en draait u het filter stevig vast. Mocht dit niet werken, dan kan het zijn dat u te maken heeft met een lekkage binnen in de automaat.

Wasmachines zonder waterslot stoppen de aanvoer niet vanzelf, waardoor het verstandig is om de kraan dicht te draaien en de wasmachine uit te schakelen. Contacteer vervolgens een monteur om te kijken waar het probleem zit.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer