Wasmachine maakt veel lawaai, hoe los ik dit op?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 11 September 2023
Niets is vervelender dan een lawaaiige wasmachine. Wasmachine maakt veel lawaai, hoe los ik dit op?

Niets is vervelender dan een wasmachine die gedurende het hele wasprogramma herrie maakt. Er zijn veel geluiden die een wasmachine kan maken, zoals tikken, bonken of zelfs trillen. In dit artikel bespreken we de verschillende vervelende geluiden die een wasmachine kan maken, en vertellen we hoe u dit oplost.

Wasmachine schudt of wiebelt

Een veelvoorkomend probleem bij wasmachines is het schudden of wiebelen tijdens het draaien. Dit zorgt niet alleen voor lawaai, maar kan ook schade aan zowel de machine als de vloer veroorzaken. Het schudden kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongelijke vloer, een slechte plaatsing van de machine, of een onbalans in de lading.

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de wasmachine op een stabiele en vlakke ondergrond staat. Daarnaast is het verstandig om de lading zorgvuldig te verdelen en de trommel goed te beladen, zodat de was gelijkmatig verdeeld is.

Als het probleem aanhoudt, kunnen verstelbare voetjes onder de wasmachine worden gebruikt om de hoogte en stabiliteit aan te passen. Zo kunt u hem heel eenvoudig waterpas plaatsen om het trillen en wiebelen te verminderen.

Een gierend geluid

Een gierend geluid dat uit de wasmachine komt, kan duiden op problemen met de riem of de aandrijving van de machine. Dit hoogtonige geluid kan optreden wanneer de aandrijfriem versleten is of niet goed is uitgelijnd. Dit merkt u ook vaak doordat de trommel niet soepel meer draait. Het is belangrijk om dit geluid niet te negeren, want het kan ook zijn dat u te maken heeft met kapotte kogellagers.

Een bonkend geluid tijdens het centrifugeren

Wanneer uw wasmachine een bonkend geluid maakt tijdens het centrifugeren, is de kans groot dat uw was niet goed is verdeeld in de trommel. Tijdens het centrifugeren draait een wasmachine gemiddeld 25 rondjes per seconde, waardoor een slecht verdeelde lading snel heen en weer kan bonken. Het is belangrijk dat uw was evenwichtig is verdeeld, en u ook het maximale vulgewicht van uw wasmachine niet overschrijdt.

wasmachine centrifugeren

Het bonkende geluid kan ook liggen aan versleten veren of schokdempers. Deze componenten zijn verantwoordelijk voor het absorberen van trillingen en schokken tijdens het centrifugeren. Als ze versleten zijn, verliezen ze hun dempende werking en kan de trommel ongecontroleerd bewegen, wat resulteert in bonkende geluiden. Mocht dit het geval zijn, is het verstandig om er een monteur naar te laten kijken.

Een tikkend geluid

Een tikkend geluid in de wasmachine kan vaak worden veroorzaakt aan kleine voorwerpen zoals munten, knopen, of zelfs kleine steentjes die per ongeluk met de was zijn meegekomen. Deze voorwerpen kunnen vast komen te zitten in de trommel of de filter en een irritant tikkend geluid veroorzaken tijdens het wassen.

Het is in dit geval verstandig om de wasmachine uit te schakelen, de stekker uit het stopcontact te halen en het kleine voorwerp te zoeken. Het is hier dus ook belangrijk om het filter schoon te maken. Vervolgens kunt u uw wasprogramma vervolgen zonder vervelend tikkend geluid.

Waterleiding maakt herrie

Een veelvoorkomend geluidsprobleem in huishoudens is het fenomeen dat bekend staat als waterslag, waarbij de waterleidingen een luid kloppend of bonkend geluid produceren. Waterslag treedt op wanneer er plotselinge veranderingen in de waterstroom zijn, zoals wanneer een kraan snel wordt dichtgedraaid of een wasmachine abrupt stopt. Dit geluid wordt veroorzaakt door de schokgolf die door de leidingen beweegt als gevolg van de verandering in waterdruk. Als dit bij u het geval is, raden we aan om contact op te nemen met een loodgieter om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Zijn trillingsdempers een oplossing?

Als uw wasmachine lawaai maakt en ook trilt, komen trillingsdempers al snel naar voren als idee om het probleem op te lossen. Of dit een goed idee is, hangt echter af van de ondergrond die onder uw wasmachine zit.

trillingsdempers tegen lawaai

Wanneer uw wasmachine op een harde en stevige ondergrond staat, zoals beton of tegels, dan zijn trillingsdempers de juiste oplossing. Deze zullen zorgen voor meer stabiliteit en ook wat extra bescherming voor de vloer.

Trillingsdempers zijn echter niet op een minder stevige ondergrond, zoals tapijt of laminaat. Ook is het niet verstandig om ze te gebruiken wanneer uw wasmachine op een houten vloer staat, of in een lekbak.

Kies voor een extra stille wasmachine

Mocht u al een tijdje op zoek zijn naar een nieuwe wasmachine, en bent u het lawaai van uw oude echt zat? Dan heeft u de keuze om te kiezen voor een extra stille wasmachine. Deze hebben een maximaal geluidsniveau van 65 tot 70 dB tijdens het centrifugeren, terwijl dit bij de gemiddelde wasmachine rond de 74 á 78 ligt.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer