Wasmachine ontkalken in 4 stappen

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 7 September 2023
Door gebruik van een speciale wasmachine ontkalker (of azijn) is uw apparaat zo weer vrij van kalkaanslag. Wasmachine ontkalken in 4 stappen

De wasmachine is een van de meest gebruikte apparaten in het huishouden, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren. Eén van de meest voorkomende problemen waarmee wasmachines te maken krijgen, is kalkaanslag. Kalkaanslag kan de prestaties van uw wasmachine verminderen en de levensduur ervan verkorten.

Gelukkig is het ontkalken van uw wasmachine een relatief eenvoudig proces dat u zelf kunt uitvoeren. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe u uw wasmachine kunt ontkalken, zodat deze weer optimaal kan functioneren en uw kleding schoon en fris blijft.

Stap voor stap een wasmachine ontkalken

Volg de onderstaande stappen om gemakkelijk alle kalkaanslag te verwijderen uit uw wasmachine.

Stap 1: Kijk of de wasmachine goed leeg is

Voordat u begint met het ontkalken van de wasmachine, is het cruciaal om te controleren of de machine volledig leeg is. Haal alle kleding, handdoeken en andere textielproducten uit de trommel. Kijk ook goed in de hoeken en onder de rubberen rand zodat er zeker niets achterblijft. Als er namelijk kleding wordt gemengd met kalkaanslag, zal dit uw kledingstukken niet mooier maken.

Stap 2: Vul de wasmiddellade met speciale ontkalker

speciale hg ontkalker

De beste manier om de wasmachine vervolgens vrij van kalkaanslag te maken, is door gebruik te maken van een speciale ontkalker. Deze vindt u bijvoorbeeld van HG of Durgol. Op de verpakking van de desbetreffende ontkalker vindt u de hoeveelheid die u in de lade moet doen.

U kunt mogelijk ook azijn gebruiken vanwege zijn ontkalkende eigenschappen, maar een speciale ontkalker werkt net even beter.

Stap 3: Draai een wasprogramma op 40 á 60 graden

Nu u de wasmiddellade hebt gevuld met ontkalker, is het tijd om een wasprogramma te draaien. Selecteer een wascyclus op een temperatuur van 40 tot 60 graden Celsius - warm genoeg voor het verwijderen van kalkaanslag. Laat de wasmachine de volledige cyclus doorlopen. Dit zal ervoor zorgen dat de ontkalker alle interne componenten bereikt en grondig zijn werk doet.

Stap 4: Herhaal indien nodig

Na het voltooien van de ontkalkingscyclus, inspecteert u de machine om te kijken of alle kalkaanslag volledig is verwijderd. Als u nog steeds tekenen van kalkaanslag ziet, herhaal dan de bovenstaande stappen. Ook als er nog iets van de ontkalker achterblijft in de wasmachine, is het verstandig om het wasprogramma nogmaals te draaien.

Kalkaanslag in een wasmachine voorkomen

Om kalkaanslag in uw wasmachine te voorkomen, kunt u enkele eenvoudige stappen nemen. Gebruik bijvoorbeeld regelmatig ontkalkingsmiddelen, zoals azijn of speciale ontkalkingsvloeistof. Vermijd ook het gebruik van te veel wasmiddel, aangezien dit residu kan achterlaten dat kalkaanslag bevordert.

Daarnaast is het een goed idee om af en toe een lege, hete wascyclus uit te voeren om kalkvorming te minimaliseren. Zorg er ten slotte voor dat u de deur van de wasmachine na gebruik open laat staan om te ventileren en vochtigheid te verminderen, wat zo ook kalkaanslag kan verminderen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer