Wasmachine op een houten vloer, is dat verstandig?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 11 September 2023
Een wasmachine kan op een houten vloer worden geplaatst, maar er zijn wel een aantal dingen om goed op te letten. Wasmachine op een houten vloer, is dat verstandig?

Bij het plaatsen van een wasmachine wordt niet altijd even goed nagedacht over de impact ervan op de omgeving, met name wanneer deze op een houten vloer wordt geplaatst. De keuze om een zwaar apparaat als een wasmachine op een houten vloer te zetten, roept terecht vragen op over de mogelijke gevolgen voor zowel de vloer als het functioneren van het apparaat zelf.

Het is zeker mogelijk om een wasmachine op een houten vloer te plaatsen, maar er zijn wel veel dingen om rekening mee te houden en op te letten. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Invloed van een wasmachine op een houten vloer

Een wasmachine kan veel invloed hebben op een houten vloer, zowel qua gewicht als trillingsniveaus. Deze factoren moeten grondig worden overwogen om mogelijke schade aan de vloer te voorkomen.

Een gemiddelde wasmachine weegt tussen de 60 en 90 kilogram. Dit gewicht kan aanzienlijke druk uitoefenen op een houten vloer, vooral als de machine op één plek staat. Het gewicht van de wasmachine kan de vloerbelasting overschrijden, wat kan leiden tot doorbuiging, scheuren of permanente vervorming van de houten vloer.

Ook genereert een wasmachine veel trillingen en beweging, vooral tijdens centrifugeren. Een voortdurend trillende wasmachine kan de vloerplanken losmaken, naden openen en uiteindelijk leiden tot structurele instabiliteit.

Daarnaast kan er natuurlijk bij een wasmachine ook waterlekkage optreden, wat vooral problematisch is voor houten vloeren die gevoelig zijn voor vocht. Hierdoor kan de houten vloer uitzetten, kromtrekken en zelfs schimmels of rot veroorzaken.

Beschermende maatregelen

Het voorkomen van schade aan een houten vloer door het plaatsen van een wasmachine vereist beschermende maatregelen. Er zijn verschillende opties beschikbaar om de impact van het gewicht en de trillingen van de machine te verminderen en lekkage te voorkomen.

In een hoek plaatsen

Het plaatsen van een wasmachine in een hoek van een kamer kan een strategische oplossing zijn om zowel de ruimte-efficiëntie te maximaliseren als potentiële schade aan de houten vloer te verminderen. Door de machine in een hoek te positioneren, kan het gewicht beter verdeeld worden over twee wanden, waardoor de belasting op de vloer wordt verminderd.

Zorg voor een vlakke ondergrond

Een wasmachine gaat voornamelijk trillen op een houten vloer omdat de meeste houten vloeren niet geheel vlak zijn. Hierdoor is het een goede optie om een vlakke ondergrond te creëren, zodat uw wasmachine niet meer kan trillen.

plaat-onder-wasmachine Stevige plaat onder de wasmachine.

Dit kan worden bereikt door een houten of betonnen plaat te maken met dezelfde afmetingen als de wasmachine, met een hoogte van minimaal 3 cm. Deze stevige fundering verdeelt het gewicht gelijkmatig en beschermt de houten vloer tegen ongelijke belasting en trillingen.

De houten vloer verstevigen

Een iets ingewikkeldere oplossing is het verstevigen van uw houten vloer, om deze veel stabieler te maken. Dit kunt u doen door de vloerbalken te verhogen, of een multiplex plaat onder uw wasmachine te plaatsen met een dikte van minimaal 3 cm.

Waterdichte mat

Bij het plaatsen van een wasmachine op een houten vloer is ook het voorkomen van vocht en waterlekkage van groot belang. Plaats een waterdichte mat onder de wasmachine om gemorste water en lekkage op te vangen. Dit voorkomt dat vocht in de houten vloer doordringt en helpt de levensduur van de vloer te verlengen.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst