Wasmachine pompt niet af, wat moet ik doen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 15 September 2023
Als een wasmachine water niet meer afpompt, ligt dan vaak aan het pompfilter of een probleem in de afvoer. Wasmachine pompt niet af, wat moet ik doen?

Wanneer een wasmachine het water niet meer af pompt, kan het zijn dat uw wasmachine vol met water blijft staan. Hierdoor kan hij vervolgens ook niet centrifugeren, waardoor uw wasmachine eigenlijk op hol slaat en stopt met het wasprogramma.

Wanneer hij vol staat met water, kan de deur ook niet meer worden geopend. Hierdoor loopt u eigenlijk van het ene probleem in het andere. In dit artikel bespreken wij de meest voorkomende oorzaken en oplossingen voor een wasmachine die niet afpompt.

Pompfilter is verstopt

De meest voorkomende oorzaak voor een wasmachine die niet meer afpompt, is een verstopt pompfilter. Deze kan na een tijdje vol gaan zitten met kleine voorwerpen of pluisjes, waardoor de wasmachine water niet meer kan afpompen. Het ontstoppen van een pompfilter is gelukkig erg eenvoudig:

  1. Schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  2. Open het klepje aan de voorkant, onderin op de wasmachine.
  3. Pak een kommetje en zet deze onder het klepje, leg er eventueel nog een handdoek onder. Haal het afvoerslangetje er uit en laat deze leeglopen in het kommetje.
  4. Haal vervolgens de filter uit de wasmachine, verwijder het nodige vuil en spoel hem af onder de kraan.
  5. Kijk ook of er eventueel vuil in de ruimte van de filter zit, voor u hem weer terugstopt. Doe vervolgens het klepje weer dicht.
  6. Sluit de wasmachine weer aan, en kijk of hij nu wel het water afpompt.

Afvoerslang is geblokkeerd

Wanneer er een probleem is met de afvoerslang, zal water ook blijven staan in de wasmachine. Kijk bij de afvoerslang aan de achterkant of er een knik in de slang zit of deze misschien is geblokkeerd.

Afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis

Als de afvoerslang te diep in de buis zit, kan er een hevel effect optreden waardoor water niet meer afgepompt kan worden. Het is belangrijk om de afvoerslang niet dieper dan 10 á 15 cm in de afvoerbuis te steken voor een soepele waterafvoer. Een aanrader is om hiervoor een plastic beugel te gebruiken, zodat u kunt voorkomen dat hij dieper gaat zitten.

Vaste afvoer is geblokkeerd

Ook kan het zijn dat de vaste afvoer is geblokkeerd, waardoor water niet meer weg kan lopen uit de wasmachine. Om dit te testen, haalt u eerst de afvoerslang uit de afvoerbuis. Giet vervolgens water in de buis, en kijk of het wegloopt. Als dit niet zo is, dan is er een blokkade en kunt u proberen dit op te lossen met een ontstoppingsmiddel.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer