Wasmachine reinigen? Zo maakt u hem weer helemaal schoon

Door Remco Bravenboer / Laatste update: 30 August 2023
Het reinigen van een wasmachine is eenvoudig, een kind kan de was doen. Wasmachine reinigen? Zo maakt u hem weer helemaal schoon

Een schone wasmachine is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kleding fris en schoon blijft. Na verloop van tijd kunnen zeepresten, vuil en bacteriën zich echter ophopen in de verschillende onderdelen van uw wasmachine.

Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige en effectieve methoden om uw wasmachine weer helemaal schoon te maken en te houden. In dit artikel behandelen we enkele handige tips en trucs, inclusief het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, soda en vaatwastabletten.

Hoe vaak een wasmachine schoonmaken?

De frequentie van het reinigen van uw wasmachine hangt af van hoe vaak u deze gebruikt. Als u de machine regelmatig gebruikt, is het raadzaam om ten minste eens in de twee maanden een grondige reiniging uit te voeren. Om hem volledig schoon te maken kunt u de vier onderstaande stappen volgen.

Manieren om een wasmachine te reinigen

Om de lange levensduur en beste prestaties van uw wasmachine te behouden, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Hieronder hebben wij een aantal eenvoudige manieren geschreven om uw wasmachine weer helemaal schoon te maken.

1. Een kookwas draaien

Na verloop van tijd kunnen zeepresten, vuil en bacteriën zich ophopen in de verschillende delen van uw wasmachine, zelfs als u regelmatig wasbeurten uitvoert. Een slimme manier om uw wasmachine snel te reinigen is door af en toe een lege cyclus te draaien. Hiervoor kiest u de hoogste temperatuurinstelling die uw wasmachine biedt (met voorkeur rond de 80 of 90 graden), en voegt u één van onderstaande middelen toe.

Wasmachine schoonmaken met azijn

Één van de meest bekende en effectieve methoden om uw wasmachine te reinigen, is door azijn toe te voegen aan een wascyclus. Azijn staat bekend om zijn reinigende eigenschappen en het vermogen om zeepresten en mineralen op te lossen.

wasmachine schoonmaken met azijn

Giet wat azijn in het wasmiddelbakje, en laat een lege hete was draaien op minimaal 80 graden. Hierdoor zullen opgehoopte restjes en vieze geuren worden verwijderd.

Veel mensen denken dat de wasmachine zal gaan stinken door de geur van azijn. Na het uitvoeren van de kookwas met azijn is er echter geen enkele azijngeur meer te bekennen.

Wasmachine schoonmaken met soda

Soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is nog een geweldig natuurlijk schoonmaakmiddel voor uw wasmachine. Het heeft zowel reinigende als ontgeurende eigenschappen. Gooi ongeveer 100 gram soda direct in de trommel (niet in de wasmiddellade). Hierna kiest u opnieuw voor de hoogste temperatuurinstelling om al het vuil uit uw wasmachine te verwijderen.

Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet

Een interessante en ongebruikelijke methode om uw wasmachine te reinigen, is door een vaatwastablet of -blokje te gebruiken. De krachtige reinigingsmiddelen in vaatwastabletten kunnen namelijk ook effectief zijn voor het verwijderen van opgebouwd vuil en resten in uw wasmachine. Plaats gewoon een vaatwastablet in de trommel, en voer vervolgens een hete wascyclus uit.

2. De deur(rubber), wasmiddellade en trommel

Begin met het schoonmaken van de deur en het rubberen afdichting met een oplossing van water en schoonmaakmiddel om schimmel en vuil te verwijderen. Kijk onder de rubberen rand goed in de hoekjes, want dit is echt een broedplaats voor bacteriën.

deurrubber van wasmachine schoonmaken Schoonmaken onder de rubberen rand.

Vervolgens haalt u de wasmiddellade eruit en wast u deze grondig af. Vergeet niet om de vakjes voor wasmiddel en wasverzachter goed te reinigen. Verwijder ten slotte eventuele achtergebleven pluizen en vuil uit de trommel met een vochtige doek.

3. Filter

Ook het filter heeft regelmatig wat aandacht nodig, aangezien deze kleine voorwerpen opvangt (niet alleen pluizen). Wanneer deze niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan er vuil ophopen en kan hij verstopt raken.

U vindt het filter op de voorkant of bij de afvoer, afhankelijk van het model. Plaats een bakje onder het filter en maak het slangetje los. Laat het water uit het slangetje in het bakje lopen. Het kan zijn dat u tussendoor het bakje moet legen, afhankelijk van hoeveel water er uit komt.

water van filter opvangen met bakje

Haal vervolgens het filter los door deze langzaam los te draaien. Het kan zijn dat hier nog wat water uit zal lopen, dus leg er een doek onder. Reinig het filter met warm water en een zachte borstel. Plaats vervolgens het filter terug, draai hem vast en steek de stekker er weer in.

4. Zeef van de watertoevoer

Vergeet niet regelmatig de zeef van de watertoevoer van uw wasmachine schoon te maken. Een wasmachine kan namelijk na verloop van tijd verstopt raken door vuil. Volg de onderstaande stappen om de zeef van de watertoevoer schoon te maken:

  1. Schakel de wasmachine uit, en trek de stekker uit het stopcontact om veilig te werken.
  2. Zoek de watertoevoerslang en volg deze terug naar de aansluiting op de kraan om het zeefje te vinden.
  3. Draai de watertoevoerslang los, en houd een bak of kom onder de aansluiting om eventueel water op te vangen.
  4. Verwijder de zeef voorzichtig uit de aansluiting. Deze kan wat vastzitten, dus gebruik indien nodig een tang.
  5. Spoel de zeef grondig af onder warm stromend water om al het vuil te verwijderen. Gebruik eventueel een oude tandenborstel om hardnekkig vuil te verwijderen.
  6. Controleer de zeef op eventuele beschadigingen. Als de zeef versleten of beschadigd is, overweeg dan om deze te vervangen.
  7. Plaats de gereinigde zeef terug in de aansluiting en draai de watertoevoerslang weer vast.

Vervolgens controleert u of alles stevig is aangedraaid, en sluit u de slang weer aan op de kraan. Steek de stekker van de wasmachine weer in het stopcontact, en voer een korte testcyclus uit om ervoor te zorgen dat er geen lekkages zijn en dat de watertoevoer correct werkt.

Tips om uw wasmachine schoon te houden

Nadat uw wasmachine weer schoon en zo goed als nieuw is, is het natuurlijk noodzakelijk om hem vanaf nu ook schoon te houden. Hier zijn enkele tips die u kunt volgen, zodat u hem niet iedere maand een grondige beurt hoeft te geven.

1. Laat de deur en lade openstaan

Zodra u klaar bent met wassen, laat dan de deur van de wasmachine en het wasmiddellade openstaan. Hierdoor kan overtollig vocht verdampen en kunnen schimmel- en geurvorming worden voorkomen. Dit is één van de beste manieren om schimmel in uw wasmachine te voorkomen.

2. Verwijder nat wasgoed direct

Haal nat wasgoed direct uit de wasmachine zodra een was is voltooid, om zo te voorkomen dat bacteriën en geurtjes zich ontwikkelen door achterblijvend vocht.

3. Gebruik niet te veel wasmiddel

Overmatig wasmiddel kan zich ophopen in de trommel en leidingen, waardoor zeepresten ontstaan. Volg de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking om zeker weten dat u niet te veel, maar ook niet te weinig gebruikt.

4. Maak de wasmiddellade regelmatig schoon

Verwijder en reinig het wasmiddellade en het vakje voor wasverzachter regelmatig. Ze kunnen vuil en zeepresten verzamelen die de groei van schimmels en bacteriën bevorderen. Dit is een goede manier om de vorming van vetluis en stank te voorkomen.

Over de auteur

Remco is de ontwikkelaar van Witgoed Wijzer en heeft veel all-round kennis over witgoed. Na het zijn van content marketeer voor verschillende platformen waar veel over witgoed en consumenten elektronica werd geschreven, heeft hij zich ook als content creator aangesloten op dit platform.

Remco Bravenboer