Wasmachine stinkt, wat moet ik doen?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 30 August 2023
Een stinkende wasmachine is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen. Wasmachine stinkt, wat moet ik doen?

De wasmachine is een onmisbaar apparaat in ons dagelijks leven, maar soms kan zelfs dit trouwe werkpaard te maken krijgen met nare geurtjes. Een stinkende wasmachine kan niet alleen onaangename geuren aan uw kleding overdragen, maar het kan ook duiden op de aanwezigheid van vuil, schimmel en bacteriën die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt.

Gelukkig zijn er effectieve en eenvoudige manieren om uw wasmachine weer fris te laten ruiken en te zorgen voor schone en heerlijk geurende wasbeurten. In dit artikel delen we praktische tips en stappen om uw wasmachine grondig te reinigen en die ongewenste geurtjes voorgoed te verbannen.

Hoe ontstaat stank in de wasmachine?

De wasmachine, hoewel een essentieel apparaat voor onze huishoudens, is ook een broedplaats voor bacteriën, schimmels en vuil. Deze ongewenste elementen kunnen na verloop van tijd leiden tot een onaangename geur die zich verspreidt naar het wasgoed. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van stank in de wasmachine:

  • Vochtige omgeving: Na elke wasbeurt blijft er vocht achter in de machine, vooral in de rubberen rand en de trommel. Dit vocht creëert een ideale omgeving voor schimmel- en bacteriegroei, wat resulteert in een muffe geur.
  • Resten van wasmiddel en wasverzachter: Als wasmiddel en wasverzachter zich ophopen in verschillende delen van de machine, kunnen ze gaan rotten en een onaangename geur verspreiden.
  • Vuile filters: De filters van de wasmachine vangen haren en ander vuil op tijdens het wassen. Als deze niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen ze gaan stinken en kan de geur overslaan naar uw wasgoed.
  • Te lage temperaturen: Wassen op lage temperaturen kan nuttig zijn voor energiebesparing, maar het kan ook leiden tot ophoping van vet en zeepresten in de machine, wat resulteert in nare geurtjes.
  • Stilstaand water: Als de wasmachine voor langere tijd niet wordt gebruikt, kan er stilstaand water achterblijven dat een ideale voedingsbodem vormt voor bacteriën en schimmels.

Een stinkende wasmachine weer lekker laten ruiken

Het is in de meeste gevallen gelukkig vrij eenvoudig om een stinkende wasmachine weer lekker te laten ruiken. Voer de onderstaande stappen uit voor een goede schoonmaakbeurt.

Stap 1: Maak het wasmiddelbakje schoon

Verwijder het wasmiddelbakje en spoel het grondig af onder heet water. Reinig de uitsparing waar het bakje in past ook met een vochtige doek om eventuele opgehoopte resten te verwijderen. Als er plekken zijn waar u moeilijk bij kunt, is het ook mogelijk om hiervoor een oude tandenborstel te gebruiken.

vuilrestjes uit wasmiddel bakje halen

Stap 2: Reinig de rubberen rand

De rubberen rand rond de deur van de wasmachine kan vaak vocht en vuil vasthouden, wat kan leiden tot nare geurtjes. Maak de rubberen rand grondig schoon met een mengsel van water en azijn of een mild schoonmaakmiddel. Vergeet niet de plooien en hoeken goed te checken om al het vuil goed te verwijderen.

'
rubberen rand wasmachine schoonmaken

Stap 3: Maak de filters schoon

Verwijder het pluizenfilter, meestal te vinden aan de voorkant van de machine, en maak deze schoon. Spoel deze grondig af onder stromend heet water om al het opgehoopte vuil te verwijderen.

Reinig ook het filter dat zich achter een afdekking bevindt. U kunt hiervoor het buisje losmaken en het vuil uit laten lekken in een bakje.

vuil uit filter halen

Stap 4: Draai een wascyclus op de hoogste temperatuur

Draai een wascyclus op de hoogst mogelijke temperatuur, bij voorkeur rond de 90 graden Celsius. Gebruik geen wasgoed, maar voeg in plaats daarvan een kopje witte azijn of een speciale wasmachinereiniger toe. Dit zal helpen om eventuele achtergebleven zeepresten en bacteriën te verwijderen.

Bepaalde wasmachines bieden een hygiëne- of trommelreinigingsprogramma met stoomfunctionaliteit aan. Stoom staat erom bekend dat het effectief bacteriën kan verwijderen, waardoor het handig is om van deze functie gebruik te maken voor u begint.

Stap 5: Geurverfrisser

Voeg een geurverfrisser toe aan de lege trommel. Dit kan bijvoorbeeld een wasmachinereiniger in tablet-vorm zijn. Laat de wasmachine een korte cyclus draaien op een lage temperatuur. Hierdoor wordt de geurverfrisser gelijkmatig verspreid en blijft er een aangename geur achter in de machine.

Stap 6: Ventilatie en drogen

Laat na het reinigen de deur van de wasmachine open om de binnenkant goed te laten ventileren. Dit helpt bij het voorkomen van vochtige omstandigheden waarin schimmels en bacteriën los kunnen gaan. Haal het pluizenfilter er ook tijdelijk uit om deze volledig te laten drogen.

Voorkomen dat uw wasmachine opnieuw gaat stinken

Nu uw wasmachine weer schoon is en lekker ruikt, wilt u dit natuurlijk zo houden. U hoeft dit uitgebreide stappenplan gelukkig niet regelmatig uit te voeren. Om te voorkomen dat hij opnieuw gaat stinken, doet u maandelijks het volgende:

  • Voer een was uit op 90 graden om vetluis en restjes wasmiddel weg te spoelen.
  • Reinig de rubberen rand van de wasmachine.
  • Maak het filter en wasmiddelbakje schoon.
Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst