Trilt uw wasmachine? Dit kunt u er aan doen

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 29 August 2023
Een trillende wasmachine is vaak eenvoudig op te lossen. Trilt uw wasmachine? Dit kunt u er aan doen

Een trillende wasmachine kan niet alleen storend zijn, maar ook schade aan uw apparaat en zelfs uw huis veroorzaken. Gelukkig zijn er stappen die u kunt ondernemen om deze trillingen aan te pakken en uw wasmachine weer soepel te laten draaien. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van een trillende wasmachine, inclusief oplossingen om het probleem te verhelpen

Waarom trilt een wasmachine tijdens het centrifugeren?

Richting het einde van de was zal een wasmachine gaan centrifugeren, waardoor de trommel heel hard draait. Het doel hiervan is om de was zo droog mogelijk uit de wasmachine te laten komen, waar dus enorm veel kracht bij komt kijken.

Iedere wasmachine trilt wel een beetje tijdens het centrifugeren, met de nadruk op ‘een beetje’. Als de was bijvoorbeeld niet gelijkmatig is verdeeld, of als de wasmachine niet geheel in balans staat, zal het hele apparaat gaan trillen.

Oplossingen voor een trillende wasmachine

Een trillende wasmachine is natuurlijk erg vervelend, maar het probleem is vaak eenvoudig op te lossen. Probeer de onderstaande oplossingen om uw trillende wasmachine te verhelpen.

1. Controleer de balans

Vaak is een onjuiste balans een belangrijke reden voor trillende wasmachines. Controleer of de wasmachine op een vlakke en stevige ondergrond staat. Gebruik een waterpas om de exacte balans te bepalen.

wasmachine-waterpas

Als de wasmachine niet waterpas staat, pas dan de verstelbare poten aan tot deze gelijkmatig rust. Mocht uw wasmachine geen verstelbare poten hebben, dan kunt u er ook iets onder plaatsen.

2. Onevenwichtige lading

Een overbeladen wasmachine kan ook trillingen veroorzaken. Zorg ervoor dat u de trommel niet te vol laadt, en de lading gelijkmatig over de trommel verdeelt. Het is namelijk belangrijk dat er niet een groot deel van de inhoud ophoopt aan één kant.

Een onevenwichtige lading kan ervoor zorgen dat de machine tijdens het centrifugeren hevig begint te trillen. Het is verstandig om het maximale vulgewicht van uw wasmachine te bekijken, en u daar ook aan te houden.

3. Controleer de verstelbare poten

De meeste wasmachines zijn uitgerust met verstelbare poten om een goede balans te behouden. Als de poten echter los zitten, kan de machine trillen. Controleer regelmatig of deze poten goed zijn vastgedraaid. Als ze versleten of beschadigd zijn, overweeg dan om ze te vervangen om een stevige basis te behouden.

4. Trillingsdempers

Trillingsdempers zijn erg effectief in het verhelpen van een trillende wasmachine. Heeft u een harde vloer (bijvoorbeeld tegels of beton), dan kunnen trillingsdempers onder uw wasmachine worden geplaatst. Deze dempers helpen om extra trillingen te absorberen, en verminderen de overdracht van trillingen naar de vloer.

trillingsdemper-onder-wasmachine

Bij een zachtere ondergrond, zoals hout of laminaat, hebben trillingsdempers helaas geen zin. Deze vloertypes hebben namelijk van nature al een dempende eigenschap. Hierdoor hebben trillingsdempers weinig tot geen effect in het verminderen van de trillingen.

Minder toeren, minder trillingen

Als u op zoek bent naar manieren om de trillingen van uw wasmachine te verminderen, is het verminderen van het aantal toeren een effectieve benadering om te overwegen. Het aantal toeren per minuut (tpm) waarmee de trommel draait tijdens het centrifugeren heeft namelijk een directe invloed op de mate van trillen. 

Wasmachines met een hoger toerental, zoals 1600 toeren, hebben de neiging om meer trillingen te genereren dan wasmachines met 1400 toeren of 1200 toeren. Door te kiezen voor een wasmachine met minder toeren, kunt u dus de intensiteit van de trillingen aanzienlijk verminderen.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst