Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Door Rodny Melenhorst / Laatste update: 28 August 2023
Waspoeder en vloeibaar wasmiddel krijgen uw was allebei schoon, maar wat zijn de verschillen? Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Bij het wassen van kleding moet er een belangrijke keuze worden gemaakt: kiest u voor waspoeder of vloeibaar wasmiddel? Beide opties hebben beide hun voor- en nadelen, welke wij allemaal zullen bespreken in dit artikel.

Voor- en nadelen van vloeibaar wasmiddel

De meeste mensen wassen met vloeibaar wasmiddel, en dat is niet gek aangezien dit heel makkelijk in gebruik is. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van vloeibaar wasmiddel.

Voordelen van vloeibaar wasmiddel

 • Makkelijk te gebruiken.
 • Handige grootverpakking (plastic fles).
 • Met de doseerdop is het makkelijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
 • Betere oplosbaarheid van waspoeder, waardoor vlekken beter worden verwijderd.
 • Op lage temperaturen geeft vloeibaar wasmiddel een beter resultaat dan waspoeder.
 • Vloeibaar wasmiddel laat over het algemeen minder residu achter op zowel uw kleding als in de wasmachine. Dit kan helpen om de levensduur van uw machine te verlengen en ervoor te zorgen dat uw kleding er schoon en fris uitziet.
 • Vloeibaar wasmiddel staat bekend om zijn zachtere formule, wat het minder waarschijnlijk maakt dat het de kleuren van uw kleding aantast.
 • Er zijn veel vloeibare wasmiddelen met verschillende geuren (bijvoorbeeld lavendel), waardoor u zelf de geur van uw kleding kunt bepalen.
vloeibaar-wasmiddel-in-wasmachine

Nadelen van vloeibaar wasmiddel

 • Vloeibaar wasmiddel is een duurdere keuze van waspoeder.
 • Doordat u het in de doseerdop moet gieten, gebeurt het vaak dat u net wat te veel inschenkt.
 • Een hogere kans op vetluis dan met waspoeder.
 • Geen milieuvriendelijke verpakking (plastic fles).

Voor- en nadelen van waspoeder

Waspoeder wordt over het algemeen gezien als de goedkopere optie, en biedt ook een goed wasresultaat. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van waspoeder.

Voordelen van waspoeder

 • In vergelijking met vloeibaar wasmiddel is waspoeder vaak voordeliger. Het is geconcentreerder en vereist doorgaans minder product per wasbeurt.
 • Er zijn milieuvriendelijke varianten van waspoeder beschikbaar die minder chemische stoffen bevatten.
 • Voor een witte was is waspoeder vaak efficiënter dan wasmiddel. Dit komt doordat er zuurstofbleekmiddel aan is toegevoegd, wat zorgt voor een witter resultaat.
 • Het zuurstofbleekmiddel is ook goed voor het verwijderen van hardnekkige vlekken.
waspoeder-in-wasmachine

Nadelen van waspoeder

 • Waspoeder heeft een slechtere oplosbaarheid dan wasmiddel, waardoor er vaak wat achter kan blijven.
 • Vanwege de slechte oplosbaarheid kan het ook aankoeken en ophopen in de wasmiddellade.
 • Alhoewel waspoeder in karton zit, laat het wel microplastics achter in het milieu.

De beste keuze voor het milieu

Beide wasmiddel en waspoeder zijn nadelig voor het milieu. Zo maakt u bij vloeibaar wasmiddel gebruik van een plastic fles, en laat waspoeder microplastics achter in het milieu. Als u rekening wilt houden met het milieu, dan kunt u kijken naar een ecologisch wasmiddel zoals Seepje en Ecover. Ook is het mogelijk om zelf wasmiddel te maken, waardoor u duurzaam bent én tegelijkertijd geld bespaart.

Welke van de twee is goedkoper?

Het is over het algemeen bekend dat waspoeder vaak de goedkopere optie is in vergelijking met vloeibaar wasmiddel. Dit komt doordat waspoeder makkelijker kan worden geproduceerd en minder verpakkingsmateriaal gebruikt. Daarnaast is waspoeder ook geconcentreerder, waardoor u minder per wasbeurt nodig hebt. Dit kan op de lange termijn kosten besparen, vooral als u regelmatig grote hoeveelheden was doet.

Mocht u kiezen voor waspoeder, dan is het nog altijd verstandig om te kijken of uw waspoeder ergens in de aanbieding is. Vaak worden er namelijk hoge kortingen gegeven op beide waspoeders en wasmiddel van bepaalde merken. Hierdoor wordt het wassen nog net iets goedkoper.

Zijn wascapsules een goed alternatief?

Wascapsules lijken erg handig, maar zijn geen goed alternatief omdat nauwkeurig doseren lastig is. De vaste hoeveelheid wasmiddel in de capsules sluit mogelijk niet aan op de hoeveelheid die u nodig heeft, wat kan leiden tot overmatig gebruik of een was die niet goed schoon wordt.

Over de auteur

Rodny Melenhorst is een expert op het gebied van witgoed met een specialisatie in wasmachines. Met jarenlange ervaring als adviseur bij een populaire witgoed-winkel, heeft hij diepgaande kennis van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van witgoed. Rodny's passie voor duurzaamheid en efficiëntie in huishoudelijke apparaten motiveert hem om content te creëren voor Witgoed Wijzer.

Rodny Melenhorst